Onderstaande tabel geeft een overzicht van de samenstelling van diverse biertypes. Bier bestaat voor zo’n 90% uit water. Daarnaast bevat bier koolhydraten en alcohol.
Bier (250 ml) |
Energie (kcal) | Koolhydraten (g) | Eiwit (g) | Vet (g) | Alcohol (g) | Water (g) |
Pils | 112,5 | 7,5 | 1 | 0 | 11 | 230 |
Alcoholvrij | 65 | 15,25 | 0,75 | 0 | 0 | 234 |
Oud bruin | 95 | 13,75 | 1,25 | 0 | 5 | 234 |
Zwaar >7% alcohol | 160 | 10,75 | 1,25 | 0 | 16 | 222 |
Witbier | 117,5 | 9,25 | 1,25 | 0 | 11 | 228 |
Bokbier | 152,5 | 13 | 1,5 | 0 | 13 | 212 |
Radler | 100 | 16,25 | 1 | 0 | 4 | 228 |
Bier met vruchtensmaak* | 130 | 15 | 0,75 | 0 | 9 | 223 |
*O.a. Rosebier, Citroenbier, Kriek.
Bron: NEVO-tabel (2019)
Vitaminen
Omdat de meeste bieren van graan (gerst) gemaakt worden, bevatten ze B-vitamines waaronder riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), pyridoxine (vitaimine B6) en foliumzuur (vitamine B11). Nagistende bieren – bieren waar na afloop van het brouwproces nog extra gist wordt toegevoegd – bevatten ook vitamine B12 afkomstig van de gist.
Bier (250 ml) | B2 (mg) | B3 (mg) | B6 (mg) | B11 (ug) | B12 (ug) |
Pils | 0,075 | 2,5 | 0,15 | 22 | 0,075 |
Alcoholvrij | 0,025 | 0 | 0,13 | 6 | 0,05 |
Oud bruin | 0,075 | 2,5 | 0,15 | 22 | 0 |
Zwaar >7% alcohol | 0,075 | 0 | 0,20 | 20 | 0,05 |
Witbier | 0,075 | 2,5 | 0,15 | 22 | 0,075 |
Bokbier | 0,075 | 0 | 0,20 | 20 | 0,05 |
Radler | 0,025 | 1 | 0,05 | 11 | 0,025 |
Bier met vruchtensmaak | 0,075 | 2 | 0,13 | 22 | 0,075 |
Bron: NEVO-tabel (2019)
Mineralen
Door het brouwwater zitten er ook mineralen in bier. Bier is vooral rijk aan magnesium en kalium en is arm in natrium en calcium. En bier is een rijke bron van silicium, afkomstig van water en gerst. Het silicium uit bier wordt snel door het lichaam opgenomen. In de voeding van mannen blijkt bier de voornaamste siliciumleverancier te zijn. Steeds duidelijker komt uit onderzoek naar voren dat er een verband is tussen de inname van silicium en gezonde botten. Of silicium uit bier daadwerkelijk bijdraagt aan de botgezonheid moet nog verder worden onderzocht.
Bier (250 ml) |
Natrium (mg) | Kalium (mg) | Calcium (mg) | Fosfor (mg) | Magnesium (mg) |
Pils | 7,5 | 135 | 7,5 | 70 | 20 |
Alcoholvrij | 2,5 | 85 | 12,5 | 35 | 10 |
Oud bruin | 7,5 | 45 | 5 | 30 | 10 |
Zwaar >7% alcohol | 5 | 133 | 7,5 | 50 | 20 |
Witbier | 7,5 | 135 | 7,5 | 70 | 20 |
Bokbier | 5 | 133 | 7,5 | 50 | 20 |
Radler | 5 | 75 | 10 | 30 | 10 |
Bier met vruchtensmaak | 7,5 | 168 | 10 | 63 | 20 |
Bron: NEVO-tabel (2019)
Vezels
Bier is een bron van oplosbare vezels, afkomstig van de celwand van gerst. Oplosbare vezels komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze worden afgebroken door darmbacteriën. Hierbij komen stoffen vrij die de darmwerking bevorderen.
Bier (250 ml) | Voedingsvezel totaal (g) |
Pils | 0,75 |
Alcoholvrij | 0,25 |
Oud bruin | 0,5 |
Zwaar >7% alcohol | 0,75 |
Witbier | 0,75 |
Bokbier | 0,75 |
Radler | 0,25 |
Bier met vruchtensmaak | 1,25 |
Bron: NEVO-tabel (2019)
Calorieën
Een glas bier van 250 ml levert dus 110 kcal. Bier, wijn en gedistilleerd bevatten allemaal rond de 100 kcal per standaardglas. Bij een drankje hoort vaak een hapje. Onderstaande tabel geeft een overzicht hoeveel calorieën drankjes en hapjes leveren.
Bierwijzer
De tabel komt ook terug in de Bierwijzer. Die geeft in één oogopslag weer hoeveel calorieën een drankje en een hapje bevatten. De bierwijzer kunt u bestellen of downloaden.
Kcal | Hapje of drankje | Kcal | Hapje of drankje |
0 |
Frisdrank light (250 ml) |
105 |
Creamlikeur (35 ml) |
15 |
Snackgroenten (70 g) |
115 |
Bier (pils) (250 ml) |
20 |
Zout biscuitje (4 g) |
120 |
Vruchtensap (250 ml) |
25 |
5 olijven (20 g) |
120 |
Radler (300 ml) |
30 |
Plakje leverworst (10 g) |
125 |
Glas sterkedrank (50 ml) |
35 |
Blokje 48+ kaas (10 g) |
125 |
Rode wijn (150 ml) |
35 |
Loempiaatje (20 g) |
125 |
Japanse mix (30 g ± 3 handjes) |
55 |
Toastje met brie (15 g) |
135 |
Zakje chips (25 g) |
60 |
Bitterbal (20 g) |
140 |
Bier (pils) (300 ml) |
70 |
Glaasje sterkedrank (35 ml) |
145 |
Zoete witte wijn (150 ml) |
80 |
Alcoholvrij bier (300 ml) |
160 |
Boterham met kaas (40+) |
80 |
Glaasje rode wijn (100 ml)) |
170 |
Mixdrank (250 ml) |
80 |
IJsthee (250 ml) |
190 |
Zwaar bier >7% alc. (300 ml) |
95 |
Frisdrank (250 ml) |
270 |
Cocktail (150 ml) |
100 |
Alcoholvrije Radler (300 ml) |
230 |
Minipizza (100 g) |
100 |
Droge witte wijn (150 ml) |
270 |
Borrelnootjes (50 g ± 3 handjes) |
105 |
Rosé (150 ml) |
310 |
Pinda’s (50 g ± 3 handjes) |
Bron: NEVO-tabel (2019)