Voedingswaarde

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de samenstelling van diverse biertypes. Bier bestaat voor zo’n 90% uit water. Daarnaast bevat bier koolhydraten en alcohol.

Samenstelling biertypes
Bier
(250 ml)
Energie (kcal) Koolhydraten (g) Eiwit (g) Vet (g) Alcohol (g) Water (g)
Pils 112,5 7,5 1 0 11 230
Alcoholvrij 65 15,25 0,75 0 0 229
Oud bruin 95 13,75 1,25 0 5 234
Zwaar >7% alcohol 160 10,75 1,25 0 16 223
Witbier 117,5 9,25 1,25 0 10,5 228
Bokbier 152,5 13 1,5 0 13,25 212
Radler 100 16,25 1 0 4 228
Bier met vruchtensmaak* 130 15 0,75 0 9 229

*O.a. Rosebier, Citroenbier, Kriek.
Bron: NEVO-tabel (2016)

Vitaminen
Omdat de meeste bieren van graan (gerst) gemaakt worden, bevatten ze B-vitamines waaronder riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), pyridoxine (vitaimine B6) en foliumzuur (vitamine B11). Nagistende bieren – bieren waar na afloop van het brouwproces nog extra gist wordt toegevoegd – bevatten ook vitamine B12 afkomstig van de gist.

Vitaminen in Bier
Bier (250 ml) B2 (mg) B3 (mg) B6 (mg) B11 (ug) B12 (ug)
Pils 0,075 2,5 0,14 22 0,075
Alcoholvrij 0,025 0 0,13 6 0,05
Oud bruin 0,075 2,5 0,14 22 0
Zwaar >7% alcohol 0,075 0 0,20 20 0,05
Witbier 0,075 2,5 0,14 22 0,075
Bokbier 0,075 0 0,20 20 0,05
Radler 0,025 1 0,06 11 0,025
Bier met vruchtensmaak 0,05 2 0,14 21 0,075

Bron: NEVO-tabel (2016)

Mineralen
Door het brouwwater zitten er ook mineralen in bier. Bier is vooral rijk aan magnesium en kalium en is arm in natrium en calcium. En bier is een rijke bron van silicium, afkomstig van water en gerst. Het silicium uit bier wordt snel door het lichaam opgenomen. In de voeding van mannen blijkt bier de voornaamste siliciumleverancier te zijn. Steeds duidelijker komt uit onderzoek naar voren dat er een verband is tussen de inname van silicium en gezonde botten. Of silicium uit bier daadwerkelijk bijdraagt aan de botgezonheid moet nog verder worden onderzocht.

Mineralen in bier
Bier
(250 ml)
Natrium (mg) Kalium (mg) Calcium (mg) Fosfor (mg) Magnesium (mg)
Pils 7,5 135 7,5 70 20
Alcoholvrij 2,5 85 12,5 28 10
Oud bruin 7,5 45 5 30 10
Zwaar >7% alcohol 5 133 7,5 50 20
Witbier 7,5 135 7,5 70 20
Bokbier 5 133 7,5 50 20
Radler 5 73 10 30 10
Bier met vruchtensmaak 7,5 173 10 63 20

Bron: NEVO-tabel (2016)

Vezels
Bier is een bron van oplosbare vezels, afkomstig van de celwand van gerst. Oplosbare vezels komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze worden afgebroken door darmbacteriën. Hierbij komen stoffen vrij die de darmwerking bevorderen.

Vezels in bier
Bier (250 ml) Voedingsvezel totaal (g)
Pils 0,75
Alcoholvrij 0,25
Oud bruin 0,5
Zwaar >7% alcohol 0,75
Witbier 0,75
Bokbier 0,75
Radler 0,25
Bier met vruchtensmaak 1,25

Bron: NEVO-tabel (2016)

Calorieën
Een glas bier van 250 ml levert dus 110 kcal. Bier, wijn en gedistilleerd bevatten allemaal rond de 100 kcal per standaardglas. Bij een drankje hoort vaak een hapje. Onderstaande tabel geeft een overzicht hoeveel calorieën drankjes en hapjes leveren.

Bierwijzer
De tabel komt ook terug in de Bierwijzer. Die geeft in één oogopslag weer hoeveel calorieën een drankje en een hapje bevatten. De bierwijzer kunt u bestellen of downloaden.

Calorieën in hapjes en drankjes
Kcal Hapje of drankje Kcal Hapje of drankje
0 Frisdrank light (250 ml) 105 Creamlikeur (35 ml)
10 5 olijven (5 g) 115 Bier (pils) (250 ml)
15 Snackgroenten (70 g) 115 Vruchtensap (250 ml)
20 Zout biscuitje (5 g) 120 Radler (300 ml)
30 Plakje leverworst (10 g) 120 Glas sterkedrank (50 ml)
35 Blokje 48+ kaas (10 g) 125 Rode wijn (150 ml)
35 Loempiaatje (20 g) 125 Japanse mix (30 g ± 3 handjes)
55 Bitterbal (20 g) 135 Zakje chips (25 g)
55 Toastje met brie (15 g) 140 Bier (pils) (300 ml)
70 Alcoholvrij bier (300 ml) 145 Zoete witte wijn (150 ml)
70 Glaasje sterkedrank (35 ml) 160 Boterham met kaas (40+)
80 Glaasje rode wijn (100 ml)) 170 Mixdrank (250 ml)
80 IJsthee (250 ml) 190 Zwaar bier >7% alc. (300 ml)
95 Alcoholvrije Radler (300 ml) 235 Minipizza (100 g)
100 Droge witte wijn (150 ml) 275 Borrelnootjes (50 g ± 3 handjes)
100 Frisdrank (250 ml) 275 Cocktail (150 ml)
105 Rosé (150 ml) 315 Pinda’s (50 g ± 3 handjes)

Bron: NEVO-tabel (2016)