Student

English

Doe de quiz en win een BierDopper

Alcohol in je lichaam

Proef alcoholvrij bier als een pro

100% student
Je wil graag zo veel mogelijk uit je studententijd halen. Het studentenleven volop beleven, misschien wel lid worden van een studentenvereniging én al je tentamens halen. Dat kan natuurlijk. Denk dan ook eens aan een alcoholvrij alternatief. Wist je dat de meeste studentenverenigingen alcoholvrij bier hebben?

Met alcoholvrij:

  • Kun je net zo veel lol hebben als met alcohol
  • Ben je de volgende dag fris
  • Krijg je de helft van de calorieën binnen
  • Doe je geen dingen waar je later misschien spijt van krijgt

Probeer het eens!

Vul dan meteen deze superkorte quiz in. Wij denken dat je dat nog lastig gaat vinden, maar misschien onderschatten we je kennis ;-)

Als je meedoet maak je hoe dan ook kans op 1 van de 5 limited edition BierDoppers!

 

Doe de quiz

 

 

Alcohol in je lichaam
Als je geen eindexamen biologie hebt gedaan – of als het na een lange vakantie ver weggezakt is – is hier een korte opfriscursus over wat alcohol doet met je lichaam.

Als je bier drinkt, komt de alcohol via je maag en darmen in je bloed terecht. Na 10 minuten bereikt alcohol ook je hersenen. Intussen gaat je lever aan de slag, want alcohol is een giftige stof voor het lichaam dus het moet zo snel mogelijk worden afgebroken. De enzymen in de lever die alcohol afbreken, hebben hiervoor ongeveer anderhalf uur nodig per glas bier (of wijn of sterkedrank). Dit proces kun je niet versnellen, ook niet met buitenlucht of sterke koffie. Zo lang je het bij 1 tot 2 glazen per dag houdt, is er niet zoveel aan de hand. Dat kan je lichaam over het algemeen goed afbreken zonder negatieve gevolgen.

Als je meer drinkt, kun je een kater krijgen. Bij een kater voel je je slap, moe, misselijk, je moet misschien overgeven en hebt hoofdpijn. De belangrijkste oorzaak van de kater is het vochtverlies. Alcohol zorgt ervoor dat je meer gaat plassen, waardoor je lichaam uitdroogt.

Drink dus niet te veel!

Voor de zekerheid (je weet het vast wel): drink alleen alcohol als je 18 jaar of ouder bent --> www.nix18.nl

Als je lange tijd veel drinkt dan kan dit schade veroorzaken aan je lichaam. Lees er hier meer over.

 

Proef alcoholvrij bier als een pro
Heb je ooit alcoholvrij bier geproefd? Wij leggen hier uit hoe je bier kunt proeven als een professional./var/folders/cl/g25z9ln94czdrc5t3322v5h40000gq/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/blockimage-bimage-1305

Voordat je gaat proeven ga je eerst kijken en ruiken. Het smaakwiel kan je helpen omschrijven wat je ruikt en proeft. Bier proeven gaat in drie stappen.

  1. Kijken

Neem de tijd om je bier goed te bekijken. Wat zie je? Wat voor kleur heeft het bier? Zie je veel of weinig schuim en is het helder of juist troebel?

  1. Ruiken

Ruik aan het bier met korte haaltjes. De geur geeft vaak al een goede indruk van het bier. Wat ruik je? Fruit, kruiden of juist mout (graan)? Wist je dat je neus voor zo’n 80 procent bepaalt wat je proeft?

  1. Proeven

Neem een flinke slok. Houd het bier even in je mond, slik het door en smak een paar keer. Wat proef je? Is het bier zoet, zuur of bitter? Proef je veel koolzuur?

 

Gefeliciteerd: Je hebt nu alcoholvrij bier geproefd als een professional. Wat vond je er van?

Er zijn heel veel verschillende soorten alcoholvrij bier, dus er valt nog genoeg te proeven.

Over deze campagne
In het Nationaal Preventieakkoord hebben meer dan 70 organisaties afgesproken zich in te zetten om roken, overgewicht en problematische alcoholconsumptie terug te dringen. Ook studenten worden genoemd in het akkoord. Overmatige alcoholconsumptie moet minder vanzelfsprekend worden in het studentenleven. Het streven is dat het aantal studerende jongvolwassenen dat overmatig en/of problematisch drinkt tussen 2018 en 2040 met 50% afneemt. Nederlandse Brouwers hebben het Nationaal Preventieakkoord ondertekend en ondernemen via deze campagne samen met Kennisinsituut Bier actie om alcoholvrij te stimuleren onder studenten.