Hoe vol schenken Nederlanders een glas wijn of sterkedrank? (gepubliceerd)

Het doel van deze studie is om gemiddelde portiegroottes van wijn en sterkedrank in Nederland te achterhalen. Portiegroottes zijn belangrijk voor het goed schatten van alcoholconsumptie in Nederland en voor onderzoek naar het verband tussen alcoholconsumptie en gezondheid.

Uitvoering
Zo'n 300 deelnemers, voornamelijk uit de omgeving Wageningen en Ede, meten op verschillende dagen hoeveel ml wijn of sterkedrank ze thuis per glas schenken. Deze metingen worden via een online vragenlijst verzameld en statistisch vergeleken met standaard portiegroottes.

Uitvoering: Wageningen Universiteit en Kennisinstituut Bier
Financiering: Kennisinstituut Bier

Conclusie
Uit de resultaten blijkt dat de deelnemers gemiddeld rond de 130 ml rode of witte wijn in hun glas schenken. Dat is meer dan de standaardportie van 100 ml. Over het algemeen schenken de deelnemers ook bij rosé, mousserende wijn, dessertwijn, port, sherry en sterkedrank hun glas voller dan de standaardportie. Al zijn voor deze dranken wel minder data beschikbaar.

Publicatie
De Beukelaar MFA et al. (2019). How full is your glass? Portion sizes of wine, fortified wine, and straight spirits at home in the Netherlands, Public Health Nutrition, doi:10.1017/S1368980019000442

Meer informatie
Nederlanders drinken thuis vaak meer dan een standaardportie alcoholhoudende drank