Eten bierdrinkers ongezonder dan wijndrinkers? (gepubliceerd)

Het doel van deze studie is om te achterhalen in hoeverre het voedingspatroon en de nutriënteninname van bierdrinkers verschilt van drinkers van andere (non-) alcoholische dranken. Eten wijndrinkers gezonder dan bierdrinkers? Of snacken bierdrinkers misschien meer? En wat is het effect op de gezondheid?

Uitvoering
Aan de hand van de voedselconsumptiepeiling en twee andere (Europese) voedingsstudies proberen we te achterhalen of er verschil is in voedingspatroon bij een specifieke drankvoorkeur en of dit voor- of nadelen voor de gezondheid heeft.

Uitvoering: Wageningen Universiteit
Financiering: ERAB, de Europese stichting voor alcoholonderzoek en Kennisinstituut Bier

Conclusie
Bierdrinkers eten ongezonder dan wijndrinkers. Dit vooroordeel klopt. Maar nu blijkt dat een voedingspatroon niet afhangt van de voorkeur voor een bepaalde drank, maar van allerlei andere leefstijlfactoren en persoonskenmerken. En dat een effect op de gezondheid misschien niet door de drank, maar door het onderliggende voedingspatroon komt.

Publicaties
Sluik D, Lee van L, Geelen A, Feskens EJ, Alcoholic beverage preference and diet in a representative Dutch population: the Dutch national food consumption survey 2007-2010. European Journal of Clinical Nutrition 2014; doi:10.1038/ejcn.2013.279

Sluik, D et al. (2015). Alcoholic Beverage Preference and Dietary Habits: A Sytematic Literature Review. Criticial Reviews in Food Science and Nutrition, doi:10.1080/10408398.2013.841118

Sluik, D. et al. (2016). Alcoholic Beverage Preference and Dietary Habits in Elderly across Europe: Analyses within the Consortium on Health and Ageing: Network of Cohorts in Europe and the United States (CHANCES) Project. PLoS ONE.

Meer informatie
Drankvoorkeur bepaalt niet voedingspatroon, maar vele andere factoren
Voorkeur voor bier, wijn of sterkedrank hangt sterk samen met voedingsgewoonten
Bier niet de boosdoener: Ongezonde eetpatroon bierdrinker komt door leefstijl