Meta-analyse: alcoholconsumptie verlaagt risico op hartaanval

Zowel matige als overmatige alcoholconsumptie verlaagt het relatieve risico op een hartaanval bij mannen met zo’n 33%. Deze verrassende conclusie blijkt uit een meta-analyse onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Farmacia. De onderzoekers benadrukken dat dit alleen geldt voor het risico op een hartaanval en niet op andere aandoeningen.Meta-analyse
Uit de meta-analyse1 waarin 18 studies opnieuw zijn geanalyseerd blijkt dat alcohol het risico op een hartaanval verlaagt. Mensen die dagelijks alcohol drinken hebben ±33% minder kans op een hartaanval vergeleken met geheelonthouders. Het relatieve risico op een hartaanval daalt het sterkst met een alcoholconsumptie van 10 g/dag (1 standaardglas) en is daarna stabiel tot consumptie van 35 g alcohol/dag. Zelfs overmatige alcoholconsumptie (>65 – 96 g alcohol/dag) is geassocieerd met een lager relatief risico. De onderzoekers raden aan om alcoholconsumptie te beperken tot 35 g per dag (1 – 3 standaardglazen/dag), omdat hogere alcoholinname het risico op andere ziektes kan verhogen.

In perspectief
Alhoewel het beschermend effect van alcohol op hart- en vaatziekten bekend is, was de specifieke relatie tussen alcohol en het krijgen van een hartaanval tot voor kort controversieel. De huidige meta-analyse combineerde al het onderzoek over dit onderwerp vanaf 1980 en was daardoor in staat om per consumptieniveau het risico te berekenen. Een meta-analyse is daarom het sterkste bewijs voor een relatie tussen voeding en gezondheid. In de geanalyseerde studies deden relatief weinig vrouwen mee. Er is daarom meer onderzoek nodig om er zeker van te zijn dat deze associatie daadwerkelijk voor vrouwen geldt.

Hartaanval
In Nederland krijgen ongeveer 80 mensen per dag een hartaanval2. Een hartaanval wordt veroorzaakt door een verstopping in een kransslagader van het hart. Hierdoor krijgt het hart niet voldoende zuurstof en sterft een deel van het hartweefsel af. Risicofactoren voor het krijgen van een hartaanval zijn onder andere roken, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes en overgewicht.

Bronnen:

  1. Liu, J.; Zhy, Y.; Liu, Y., Liu, Y.; Luo, S.; Zhou, X.; Hao, Y. Correlation between alcohol consumption and myocardial infarction: dose-response meta-analysis of 18 cohort studies. 
  2. Hartstichting; https://www.hartstichting.nl/hartziekten/hartinfarct, geraadpleegd op 8-30-2017,