Onderzoek naar koken met bier wint grant Kennisinstituut Bier

De grant van Kennisinstituut Bier voor het beste Europese onderzoeksvoorstel naar matige bierconsumptie en gezondheid is gewonnen door dr. Pia Snitkjaer uit Denemarken. Haar onderzoek over koken met bier werd door de wetenschappelijke jury als beste beoordeeld.

Winnaar
De internationale wetenschappelijke jury heeft besloten dat het onderzoeksvoorstel van dr. Pia Snitkjaer van de Universiteit van Kopenhagen de onderzoeksbeurs van 5.000 euro verdient. De jury vond het onderzoek uitzonderlijk vernieuwend en origineel. Het is namelijk een van de eerste studies die daadwerkelijk de hoeveelheid alcohol in gerechten meet. Eerdere studies of berekenden alleen een theoretische waarde of hielden geen rekening met de voedingsmatrix.

Onderzoek
Het onderzoeksvoorstel van Snitkjaer is een vervolg op eerder onderzoek en onderzoekt hoeveel alcohol er in gerechten met bier overblijft en de factoren die hierop van invloed zijn. Deze resultaten zijn met name belangrijk voor mensen die geen alcohol mogen of willen drinken, zoals zwangere vrouwen, kinderen, mensen die nog moeten rijden, mensen met bepaalde religies en alcoholverslaafden. Verschillende soorten gerechten bereid met bier worden getest. Het effect van factoren zoals de oorspronkelijke concentratie alcohol, temperatuur en bereidingsmethode zullen uitvoerig worden onderzocht. Naar verwachting zijn de resultaten eind 2017 bekend.