Bij hartritmestoornis atriumfibrilleren liever geen alcohol

Lichte tot matige alcoholconsumptie heeft positieve effecten op hart en vaten van gezonde mensen. Maar mensen met de hartritmestoornis atriumfibrilleren kunnen beter geen alcohol drinken. Dit is de conclusie van een recente review gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the American College of Cardiology.

Alcohol en atriumfibrilleren
Voor patiënten met atriumfibrilleren is er geen veilige dagelijkse inname van dagelijkse alcoholconsumptie. Dat is de hoofdconclusie van de Australische review1. Niet alleen overmatige alcoholconsumptie (>21 standaardglazen/week), maar ook lichte tot matige alcoholconsumptie (≤21 standaardglazen/week) verhoogt het risico op chronisch atriumfibrilleren, trombo-embolie en sterfte in mensen die in het verleden hebben geleden aan atriumfibrilleren.

Epidemiologisch bewijs
Uit drie meta-analyses blijkt dat alcoholconsumptie het risico op atriumfibrilleren verhoogt afhankelijk van de dosis. Eén van deze meta-analyses2 liet zien dat alleen wijn en sterkedrank – maar niet bier – waren geassocieerd met een hoger risico. Dit is mogelijk te verklaren door het lagere alcoholpercentage in bier en verschillen in gedrag tussen drinkers van verschillende soorten drank.

Pathofysiologische mechanismen
Het achterliggende mechanisme waarom ook matige alcoholconsumptie (≤21 standaardglazen/week) in deze patiënten het risico op atriumfibrilleren verhoogt, is nog onduidelijk. Wel is bekend dat met name bingedrinken (>5 standaardglazen op één gelegenheid) een trigger is voor atriumfibrilleren. Daarnaast verstoort overmatige alcoholconsumptie (>21 standaardglazen/week) signalen die nodig zijn voor het samentrekken van het hart en de hartslag. Ook veroorzaakt overmatige alcoholconsumptie (>21 standaardglazen/week) schade aan het hart zoals littekenweefsel. Littekenweefsel verstoort de elektrische geleiding van het hart waardoor atriumfibrilleren kan ontstaan.

Atriumfibrilleren
Atriumfibrilleren is een hartritmestoornis die een bloedstolsel, beroerte of hartfalen kan veroorzaken. De hartboezems (de atria) trekken onregelmatig samen waardoor het bloed niet effectief in de hartkamers (de ventrikels) wordt gepompt. Onbehandelde atriumfibrilleren verdubbelt het risico op sterfte door hart- en vaatziekten en is geassocieerd met een vijfvoudig verhoogd risico op beroerte3.

Bronnen:

  1. Aleksandr Voskoboinik, Sandeep Prabhu, Liang-han Ling, Jonathan M. Kalman, Peter M. Kistler, Alcohol and Atrial Fibrillation: A Sobering Review, Journal of the American College of Cardiology, Volume 68, Issue 23, 13 December 2016, Pages 2567–2576
  2. S.C. Larsson, N. Drca, A. Wolk, Alcohol consumption and risk of atrial fibrillation. A prospective study and dose-response meta-analysis, J Am Coll Cardiol, 64 (2014), pp. 281–289 
  3. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Arrhythmia/AboutArrhythmia/What-is-Atrial-Fibrillation-AFib-or-AF_UCM_423748_Article.jsp#.WGpyXXeZP-Y geraadpleegd op 2-01-2017