Antwoorden De Kleine Bierkenniskwis 2016

De Kleine Bierkenniskwis is dit jaar weer veelvuldig ingevuld. Van de 183 inzendingen waren er 10 met de juiste antwoorden. Ook benieuwd naar de antwoorden? Lees ze hier.

1. De Kerstman drinkt graag een Radler. Als hij een flesje van 300 ml met 2% alcohol drinkt, hoe lang duurt het voordat de alcohol uit deze Radler afgebroken is door het lichaam?

Het lichaam doet er ongeveer anderhalf uur over om de hoeveelheid alcohol uit een standaardglas (10 gram) af te breken. In een flesje Radler zit ongeveer 5 gram alcohol (0,3 l * 0,02 * 0,8 g/l). Het lichaam is dus ongeveer drie kwartier bezig met de afbraak.

2. Als de Kerstman ’s avonds nog de slee moet besturen kiest hij voor de alcoholvrije variant van de Radler. Hoeveel kilocalorieën krijgt hij binnen met het drinken van één flesje?

Een flesje alcoholvrije Radler levert ongeveer 95 kcal. Een overzicht van calorieën in een hapje en drankje vind je op de Bierwijzer.

3. De Kerstman en zijn vrouw delen na de ronde met de slee graag een extra zwaar Kerstbier (20 g alcohol) in kleine genietglaasjes. Het alcoholgehalte in het bloed van de Kerstman komt daarmee op 0,2 promille. Hoe hoog is dan het alcoholgehalte in het bloed van zijn vrouw?

De vrouw van de Kerstman heeft van nature een hoger vetpercentage dan de Kerstman zelf. Meer vet, betekent minder vocht in het lichaam. En alcohol verdeelt zich over het lichaamsvocht. Een man heeft gemiddeld 42 liter water in zijn lijf en een vrouw 34 liter. Een genietglaasje extra zwaar Kerstbier (=10 gram alcohol) zorgt bij mannen gemiddeld voor een alcoholpromillage van 0,2 promille en bij vrouwen voor 0,3 promille.

Lees hier meer over verschillen tussen mannen en vrouwen.

4. Zoals je wellicht weet woont de Kerstman in Finland. Wat is in Finland de richtlijn voor verantwoorde alcoholconsumptie? Als je drinkt:

Alcoholrichtlijnen verschillen per land. In Finland is het advies van de ‘National Nutrition Council’ om als je drinkt, als volwassen vrouw niet meer te drinken dan één glas per dag en als man niet meer dan twee glazen per dag. Dit is gemiddeld gezien wat landen om ons heen als verantwoorde alcoholconsumptie definiëren. In Nederland is de alcoholrichtlijn maximaal één glas per dag voor zowel mannen als vrouwen. Dit is de strengste alcoholrichtijn van Europa.

Lees meer over waarom Nederland afwijkt van de rest.

5. De Kerstman is groot fan van Michael Jackson. Wat hebben Michael Jackson en bier met elkaar gemeen?

De Britse Michael Jackson (27 maart 1942 - Londen, 30 augustus 2007) was een bekende expert op het gebied van bier. Hij schreef diverse boeken en kreeg hij eind jaren tachtig grote bekendheid door zijn televisieserie The Beer Hunter op Discovery Channel. Alle antwoorden zijn dus goed en we hebben dus ook alles goedgerekend!