Kennis van diëtist over bier kan beter

‘Kennis van consument over gezond eten kan beter’ kopte het persbericht1 van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten onlangs. Uit onderzoek2 van deze vereniging samen met Ruigrok NetPanel blijkt dat consumenten en diëtisten soms van mening verschillen over wat gezond is en wat niet. Wat ons vooral opvalt is het verschil in perceptie tussen bier en wijn.

Uiteenlopende percepties
Waar wijn een score krijgt van 2,4 van diëtisten moet bier het met een schamele 1,6 doen. Consumenten zijn zelfs iets positiever en geven bier een 1,8 en wijn zelfs een 3,0. Op een schaal van 1 tot 5 (heel ongezond tot heel gezond) staat bier hiermee bij de frisdrank, energiedrank en friet. Terwijl wijn in de buurt staat van roomboter en ontbijtkoek. Hoe komt het toch dat de perceptie van deze alcoholhoudende dranken zo uit elkaar loopt?

Bier is even gezond als wijn
Eerst de feiten op een rij. Calorieën zijn natuurlijk afhankelijk van glasgrootte en alcoholpercentage, maar een glas of flesje pils (115 of 140 kcal) liggen aardig in de buurt van het glas wijn dat we vaak thuis volschenken (150 ml = 125 kcal). En ook qua gezondheidseffecten liggen de dranken op één lijn. Te veel is niet goed voor je en met mate kunnen ze positieve effecten hebben. Dit komt niet door de antioxidanten (zoals bij wijn wel wordt gedacht) maar door de alcohol. En als je een standaardhoeveelheid drinkt, dan zit in elk glas, of het nou bier of wijn is, 10 gram alcohol. Dit vinden wij niet alleen in de wetenschappelijke literatuur die we nauwlettend bijhouden, maar ook het Voedingscentrum. Een van hun veelgestelde vragen3: “Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar het is niet zo.”

Eerste ingeving
Terug naar het onderzoek. De diëtisten (en consumenten) moesten bij een foto van een product binnen 5 seconden antwoord geven hoe gezond ze dit product vinden. Dus als er een glas bier in beeld verschijnt heb je niet de tijd om langdurig na te denken over calorieën en misschien zelfs antioxidanten. Dan ga je op je eerste ingeving af en deze associatie is bij bier blijkbaar relatief ongezond en voor wijn meer aan de gezonde kant.

Verwencalorieën
Bier en wijn zitten niet in de Schijf van Vijf en het is ook zeker niet de bedoeling om ze voor je gezondheid te gaan drinken. Wij scharen ze onder de verwencalorieën. Prima om van te genieten en als je drinkt: met mate. Het gaat tenslotte om het totale voedingspatroon. In onze voorlichtingsmaterialen maken we dit op een eenvoudige manier zichtbaar. Je kunt ze als diëtist gebruiken en realiseer je daarbij dat je diep vanbinnen misschien toch een negatiever beeld hebt bij bier dan bij wijn. Dus laat je in je advisering leiden door de feiten en zet bier en wijn op één lijn.

Bronnen:

  1. NVD, Persbericht: Kennis van consument over gezond eten kan beter, 8 december 2016
  2. Schuurman, Caroelien, Is kokosvet gezond? En pindakaas? Waarover consumenten en diëtisten het wel en niet eens zijn, NTVD, 2016; 71(6)
  3. http://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-wijn-gezonder-dan-bier.aspx, 16-12-2016 geraadpleegd