Alcoholrichtlijnen België blijven maximaal 1 tot 2 glazen per dag

De Hoge Gezondheidsraad in België heeft nieuwe voedingsrichtlijnen uitgebracht. De vorige richtlijnen stamden uit 2009. Voor alcohol blijft het advies onveranderd: maximaal één glas alcoholische drank voor vrouwen en maximaal twee glazen voor mannen.

Alcohol in de nieuwe voedingsrichtlijn
In de voedingsrichtlijnen wordt strenger ingegaan op de inname van soorten vet, toegevoegde suikers en de invloed van lichaamsbeweging op de energiebehoefte. De richtlijn voor alcoholconsumptie blijft echter onveranderd: maximaal één glas alcoholische drank voor vrouwen (< 10 gram alcohol) en twee glazen voor mannen (<20 gram alcohol). De Hoge Gezondheidsraad erkent het positieve effect van lage tot matige alcoholconsumptie op het risico op coronaire hartziekten. Tegelijkertijd wordt gewaarschuwd voor de kilocalorieën in alcoholische drank en is het advies daarom om maximaal 4% van de energiebehoefte per dag  te halen uit alcoholconsumptie, wat overeenkomt met een tot twee glazen.

Uiteraard wordt binge drinking en overmatige alcoholconsumptie ontraden, net zoals alcoholconsumptie bij vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven.

Nederland
In Nederland bracht de Gezondheidsraad eind 2015 de nieuwe richtlijnen goede voeding uit. Over alcohol zeggen zij: drink maximaal één glas alcoholisch drank per dag. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Daarmee heeft Nederland de strengste richtlijnen van Europa. Lees hier meer informatie over verantwoorde alcoholconsumptie.

Figuur 1: Europese alcoholrichtlijnen
Europese alcoholrichtlijnen (September 2016)
Bron: nationale richtlijnen en www.iard.org (September 2016)


Bron:
Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België - 2016