Matige alcoholconsumptie verhoogt risico op hypo bij diabetes type 2 niet

Als je diabetes mellitus type 2 hebt hoef je matige alcoholconsumptie niet te mijden. Dat is de uitkomst van een uitgebreid overzichtsartikel waarin alle tot nu toe bekende data opnieuw zijn geanalyseerd. Het is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Diabetes Medicine.

Hypo
Een te hoge (hyper) of te lage (hypo) bloedsuiker kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid op de korte en lange termijn. Mensen met diabetes zijn zich daar constant van bewust. Van alcohol wordt vaak gezegd dat het een hypo kan veroorzaken, maar dat matige alcoholconsumptie geen probleem is. Een verwarrende boodschap vonden onderzoekers van de University of Oxford. Zij brachten daarom in kaart wat er bekend is binnen de onderzoekswereld over alcohol en het effect op de bloedsuikerspiegel om een duidelijkere boodschap af te kunnen geven.

Bloedsuikerspiegel
De onderzoekers bestudeerden de effecten van matige alcoholconsumptie op de bloedsuikerspiegel op de korte termijn (2 tot 24 uur) en middellange termijn (4 tot 104 weken). Er was geen verschil tussen de hoeveelheid glucose in het bloed na het drinken van alcoholische dranken en niet-alcoholische dranken na 2, 4 en 24 uur en ook niet na een langere periode bij mensen met diabetes type 2. Daarnaast bleken mensen met diabetes type 2 niet vaker een hypo te krijgen wanneer zij alcoholische drank drinken dan mensen die dit niet doen. Er was niet genoeg onderzoek beschikbaar om conclusies te trekken over alcoholconsumptie en diabetes type 1.

Meta-analyse
Dit is het eerste overzichtsartikel naar het effect van alcohol op de glycaemische controle bij mensen met diabetes. De onderzoekers baseerden hun conclusies op 13 interventieonderzoeken in een zogenaamde meta-analyse. Jammer genoeg kan er geen conclusie worden getrokken over alcohol en diabetes mellitus type 1 naar aanleiding van dit onderzoek. Ook de effecten op de langetermijn zijn nog niet onderzocht. Er is dus meer interventieonderzoek nodig.

 

Bron:
Hirst J.A. et al. (2016). Short- and medium-term effects of light to moderate alcohol intake on glycaemic control in diabetes mellitus: a systematic review and meta-analysis of randomized trials. Diabet. Med. Online publicatie.