Matige alcoholconsumptie en vrouwen – veertig jaar onderzoek onder de loep.

Matige alcoholconsumptie brengt zowel positieve gezondheidseffecten als risico’s met zich mee. Onderzoekers van Harvard schrijven dit in een nieuw overzichtsartikel specifiek gericht op vrouwen en gezondheid. Dit doen ze naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van een grote studie onder vrouwen: de Nurses’ Health Study.


Een drankje per dag
Deze review bevestigt de uitkomsten van veel voorgaand onderzoek naar matige alcoholconsumptie. Het drinken van één alcoholisch drankje per dag (hier gedefinieerd als 15 gram per dag) verlaagt het risico op verschillende ziekten vergeleken met geheelonthouders. Welke drank er wordt gedronken blijkt niet van invloed op de resultaten. Aan de andere kant is er al een hoger risico op borstkanker vanaf 5 gram alcohol per dag.

 

 

 

 

 


 


Botdichtheid
Een hoge botdichtheid is goed voor de botten. Bij vrouwen die een dagelijkse alcoholconsumptie van 10 gram of meer hadden was de botgezondheid beter dan bij vrouwen die geen alcohol dronken. Meer dan 10 gram per dag bleek niet voor iedereen gunstig. Wanneer de alcoholinname steeg naar 15 gram per dag dan bleek dat het risico op vallen en botbreuken bij vrouwen met een BMI van 21 kg/m2 of lager van middelbare leeftijd, hoger werd.

Eerder interventieonderzoek vond specifiek een link tussen een hogere botdichtheid en bierconsumptie. Of dit nu komt door de stof silicium of door de alcohol in bier is nog niet helemaal duidelijk. Hier kun je meer over lezen in ons nieuwe boekje: ‘Bier en Gezondheid’.

Nurses’ Health
De onderzoekers analyseerden alle resultaten over matige alcoholconsumptie en gezondheid van de Nurses’ Health Study. Het lijstje met gezondheidseffecten genoemd in bovenstaand figuur is dus niet compleet, maar geeft alleen de resultaten weer van deze grote observationele studie onder Amerikaanse verpleegkundigen. De Nurses’ Health Study bestaat al 40 jaar en is nog steeds aan de gang met inmiddels de derde generatie deelnemers.


Bronnen:
1. Mostofsky E. et al. (2016). Key Findings on Alcohol Consumption and a Variety of Health Outcomes From the Nurses’ Health Study. Am J Public Health, 106 (9): 1586 – 1591.
2. Informatie over de Nurses’ Health Study. Geraadpleegd op 2 september 2016.