Drankvoorkeur bepaalt niet voedingspatroon, maar vele andere factoren

Bij onderzoek naar het verband tussen matige alcoholconsumptie en een lager risico op hart- en vaatziekten komt vooral wijn goed uit de bus. In hoeverre hebben de gezondere eetgewoontes van wijndrinkers hierop invloed? Wageningen University bevestigt in nieuw onderzoek dat het verband tussen drankvoorkeur en voedingspatroon afhankelijk is van factoren als leeftijd, opleidingsniveau, werk en roken.Europa
De onderzoekers namen data van meer dan 29.000 60-plussers uit 14 Europese landen onder de loep. Ze bepaalden de voorkeur voor alcoholische drank (bier, sterkedrank of wijn) en het dieet werd gelinkt aan de ‘healthy diet indicator’ (HDI). Dit is een scoresysteem voor de kwaliteit van wat men eet.

Kleine verschillen
De meeste mensen bleken wijndrinkers te zijn. Zij hadden niet de hoogste HDI score. Dat waren de niet-drinkers en mensen zonder voorkeur voor één alcoholische drank. Mensen met een voorkeur voor sterkedrank scoorden het laagst. Echter, wanneer er in de analyses rekening werd gehouden met verschillende factoren zoals leeftijd, gezondheid (hart- en vaatziekten en kanker), opleidingsniveau, werk, culturele normen en roken, dan bleek het voedingspatroon niet te verschillen tussen de bier-, wijn of sterkedrankdrinker of geheelonthouder.

Conclusie
Het verband tussen voedingspatronen en drankvoorkeur wordt beïnvloed door allerlei externe en persoonlijke factoren. Bij onderzoek naar het verband tussen alcoholconsumptie en de gezondheid is het belangrijk om rekening te houden dat deze factoren het verband tussen type alcoholhoudende drank en gezondheid kunnen verstoren.

Lees hier meer over eerder onderzoek naar drankvoorkeur en voeding uitgevoerd door dezelfde onderzoekers.
 

Bron:

Sluik, D. et al. (2016). Alcoholic Beverage Preference and Dietary Habits in Elderly across Europe: Analyses within the Consortium on Health and Ageing: Network of Cohorts in Europe and the United States (CHANCES) Project. PLoS ONE.