Stage communicatie

Maak zwangere vrouwen bewust van het het belang van een alcoholvrije zwangerschap

Alcohol drinken tijdens de zwangerschap heeft verschillende negatieve gevolgen voor de gezondheid. Daarom heeft de Rijksoverheid in het Nationaal Preventieakkoord het doel en de ambitie opgenomen dat zwangere vrouwen in 2040 geen alcohol meer drinken. Dit betekent concreet dat in 2040:
 1. Het aantal zwangere vrouwen dat alcohol drinkt is gedaald van 8,9% naar maximaal 4% (deze groep omvat ook vrouwen in het stadium dat ze nog niet weten dat ze zwanger zijn). 

 2. Het aantal moeders dat heeft gedronken terwijl zij wisten dat ze zwanger waren, neemt af van 4,6% naar maximaal 2%. Uiteindelijk is het streven om tot 0% alcoholgebruik te komen. 
 
Kennisinstituut Bier wil de kennis vergroten over verantwoorde bierconsumptie en het effect hiervan op de gezondheid. Het instituut doet dit door wetenschappelijke kennis te verzamelen, te duiden en in perspectief te plaatsen voor verschillende doelgroepen (bv. professionals, wetenschappers, media).
 
Verantwoorde bierconsumptie betekent voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden geen alcohol drinken. In 2015 heeft Kennisinstituut Bier daarom het boekje Zwanger & 100% alcoholvrij ontwikkeld. Dit boekje wordt aan zwangere vrouwen gegeven (via de verloskundige of gynaecoloog). De vraag is nu hoe effectief dit boekje is en of er vanuit verloskundigen of gynaecologen of zwangeren nog behoefte is aan andere informatie over een 100% alcoholvrije zwangerschap.
 
Gewenste profiel
 • Je volgt een opleiding op HBO/WO-niveau, bijvoorbeeld communicatie.
 • Je zit in je derde of vierde jaar waarin je een praktijkstage doet.
 • Je spreekt vloeiend Nederlands en hebt geen moeite met wetenschappelijke teksten in het Engels.
 • Je hebt een vlotte pen en kunt goed in beeld denken.
 • Je hebt affiniteit met het vertalen van wetenschappelijk onderzoek naar voor iedereen begrijpbare communicatiemiddelen.
 • Je hebt affiniteit met het onderwerp voeding en gezondheid.

Wat bieden wij

 • Een leerzame en boeiende stageplaats in de wereld van bier en wetenschap voor 4-6 maanden en 4 à 5 dag(en) in de week. Werkdagen zijn in overleg.
 • Een stageplek waar je veel leert over communicatie en ervaring opdoet bij een wetenschappelijk instituut.
 • Flexibele werktijden en een informele sfeer.
 • Volwaardig meedraaien in een kleine organisatie.
 • Startdatum in overleg.

Competenties 

Communicatief, zelfstandig, initiatiefrijk, creatief, resultaatgericht, doorzettingsvermogen. 

Aanbod 

Kennisinstituut Bier biedt je een uitdagende functie om in een klein team het project tot een succes te maken. Korte lijnen, een grote mate van vrijheid, ruimte voor eigen creativiteit en afwisseling in de werkzaamheden typeren de functie. Het instituut is gevestigd in Wageningen, het kennishart van de Food Valley regio. 

Geïnteresseerd?

Graag ontvangen wij je sollicitatiebrief en CV via: info@kennisinstituutbier.nl o.v.v. Stage communicatie.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met ir. Ivonne Sleutels (Communicatieadviseur Kennisinstituut Bier) 0317-750620 of mail naar sleutels@kennisinstituutbier.nl