Vraagbaak: Word je sneller dronken in de zon?

De zon en een drankje passen goed bij elkaar vindt menigeen. Zijn alcohol en de zon wel een goede combinatie? Wat gebeurt er in je lichaam als je in de zon een drankje drinkt? En word je sneller dronken in de zon?

Zijn alcohol en de zon een goede combinatie?
Naar alcoholconsumptie wordt veel onderzoek gedaan, maar naar het effect van alcohol drinken in de zon eigenlijk nooit. Er zijn wel wat theorieën over wat het verschil is in effect van alcohol drinken in en uit de zon.

Wat gebeurt er in je lichaam als je in de zon een drankje drinkt?
Een theorie is dat je door zweten zoveel vocht verliest dat het promillage alcohol in je bloed toeneemt. De alcohol verspreidt zich dan over een kleinere hoeveelheid water in je lichaam. Maar daarvoor moet je wel flink zweten. Een man van 80 kilogram heeft ongeveer 52 liter lichaamsvocht. Eén glas drank bevat 10 gram alcohol. Dus een glas alcoholhoudende drank zorgt voor een alcoholpromillage in je bloed van ongeveer 0,2 promille. Stel dat de zon flink schijnt, waardoor je drie liter vocht verliest – een best grote hoeveelheid waarvoor je je eigenlijk ook nog zou moeten inspannen. De 10 gram alcohol verdeelt zich nu over 49 liter water in het lichaam. Daardoor is het alcoholpromillage na één glas 0,21 promille. Dat is een toename van 0,01 promille. Een minimaal effect dus.

Een ander theorie is dat als het warm is, je bloedvaten uitzetten om je lichaam af te laten koelen. Het bloed wordt daardoor sneller van de spieren en organen naar de oppervlakte van het lichaam geleid, omdat het daar makkelijker afkoelt dan binnenin je lichaam. Ook de alcohol wordt sneller door je lichaam verspreid en komt sneller bij je hersenen terecht. Misschien voel je de alcohol daarom sneller? Ook dit effect zet eigenlijk geen zoden aan de dijk, omdat normaal gesproken de alcohol al binnen tien minuten je hersenen bereikt, dus dat zal in absolute tijd niet veel sneller gaan.

Een laatste theorie is  dat het bloed ook sneller langs de lever stroomt, die daardoor minder tijd heeft om de alcohol af te breken. Maar ook dat effect zal waarschijnlijk klein zijn en nauwelijks merkbaar.

Word je sneller dronken in de zon?
Hoe snel je dronken wordt, hangt af van de hoeveelheid alcohol die je drinkt. Of je in de zon zit, heeft daarop nauwelijks invloed. Tenzij je je drinkgedrag aanpast, bijvoorbeeld omdat je sneller dorst hebt. Maar dan wordt je dus sneller dronken door de hoeveelheid alcohol die je drinkt en niet direct door het feit dat je in de zon zit. Het antwoord op deze vraag is dus: nee. En het advies is: Drink met mate en wissel af met water of kies bijvoorbeeld voor alcoholvrij bier.

Meer vragen

Is koolzuur in een drankje slecht voor je gezondheid?

Word je dik van bier omdat er meer suiker in zit dan in andere alcoholische dranken?

Kun je dronken worden van alcoholvrij bier?