Nieuw onderzoek bevestigt relatie alcohol en kanker

Alcohol drinken verhoogt het risico op het krijgen van bepaalde soorten kanker. Dat is uit vele studies gebleken. Uit recent onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift BMJ blijkt dat matige alcoholconsumptie het risico op alle soorten kanker samen minimaal verhoogt. Uitzondering is borstkanker bij vrouwen. Daar is het risico - zoals bekend - al verhoogd vanaf één glas per dag.

Alcohol als risicofactor
Onderzoekster Yin Cao en haar collega’s bestudeerden gegevens van meer dan 88.000 vrouwen en 47.000 mannen binnen twee grote onderzoeken. Ze waren vooral geïnteresseerd in het effect van matige alcoholconsumptie op het risico om kanker te krijgen. Dit omdat uit vele onderzoeken blijkt dat matige alcoholconsumptie juist het risico verlaagt op het krijgen van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Ze willen kunnen inschatten hoe deze voordelen opwegen tegen de nadelen van risicoverhoging op kanker.

Niet-rokers
Om het effect van roken uit te sluiten keken de onderzoekers ook naar alleen niet-rokers. Ze berekenden het risico op kanker voor verschillende hoeveelheden alcohol gedurende een langere tijd. De conclusie was: Het risico op alle vormen van kanker stijgt minimaal voor niet-rokende mannen en vrouwen bij lichte tot matige consumptie. Waarbij matige alcoholconsumptie in dit geval is gedefinieerd als drie standaardglazen per dag voor mannen en voor vrouwen anderhalf.

Alcoholgerelateerde kanker
De onderzoekers benadrukken dat als je kijkt naar de soorten kanker waarbij bekend is dat alcohol een risico kan zijn er een grotere risicoverhoging zichtbaar is. Bij vrouwen zien ze een risicoverhoging van het risico op dikkedarm-, borst-, mond- en keel-, lever- en slokdarmkanker van 13% per anderhalf glas per dag. Dit komt vooral door het verhoogde risico op borstkanker. Bij niet-rokende mannen werd deze risicoverhoging niet gevonden.

Aanbevelingen
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en de Gezondheidsraad adviseren om volwassenen die gewend zijn alcohol te drinken hun consumptie te beperken tot voor vrouwen maximaal één glas per dag en voor mannen tot twee glazen per dag. Ter voorkoming van kanker kan het beste geen alcohol worden geconsumeerd. In hoeverre bij matige alcoholconsumptie het risico op bepaalde soorten kanker opweegt tegen de beschermende werking op hart- en vaatziekten of diabetes is een afweging die het beste voor iedereen persoonlijk in overleg met (para)medici gemaakt kan worden.

Alcohol niet de enige risicofactor voor het krijgen van borstkanker
Benieuwd hoe groot de risicoverhoging op het krijgen van borstkanker voor alcohol is? Lees dan: Klopt het dat het drinken van alcohol en het slikken van de pil het risico op borstkanker ongeveer evenveel verhogen?

Bron:
Cao Y, Willet WC, Rimm EB, et al. Light to moderate intake of alcohol, drinking patterns, and risk of cancer: results from two prospective US cohort studies. BMJ2015;351:h4238