Matige alcoholconsumptie maakt aantrekkelijk

Als iemand een beetje alcohol op heeft is die persoon aantrekkelijker dan een nuchter iemand. Deze conclusie is gebaseerd op nieuw onderzoek van de Universiteit van Bristol. Het is bekend dat je mensen aantrekkelijker vindt wanneer je zelf alcohol hebt gedronken, maar blijkt dit nu wederzijds ook zo te zijn?

Foto’s kijken
Jana van den Abbeele en haar collega’s lieten 20 mannen en vrouwen een test doen. Ze moesten portretfoto’s beoordelen op aantrekkelijkheid. De personen op de foto’s waren nuchter, hadden een matige hoeveelheid (ongeveer 2,5 glazen wijn) of een grotere hoeveelheid (4 – 5 glazen wijn) gedronken.

Matige consumptie scoort het beste
De gefotografeerde personen met een matige consumptie bleken het meest aantrekkelijk. Overmatige consumptie werkte juist averechts, deze foto’s werden als minst aantrekkelijk beschouwt.

Blosjes op de wangen
Alcohol zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden. Hierdoor ontstaat er een roze of rode kleur op de wangen. In eerder onderzoek werd gevonden dat mensen een voorkeur hebben voor rode tonen in het gelaat. Blijkbaar geeft dit een gezonde en daardoor aantrekkelijke aanblik. Een ander effect van alcohol is dat de spieren zich ontspannen. Hierdoor krijg je een meer ontspannen gezichtsuitdrukking. De matige drinkers hadden waarschijnlijk de optimale gezichtsexpressie vergeleken met de nuchtere en overmatige drinkers. De onderzoekers benadrukken wel dat met het huidige onderzoek nog geen precies mechanisme is aan te wijzen.

Vervolgonderzoek is nodig
Er is meer onderzoek nodig om te begrijpen welke mechanismen er nu precies een rol spelen bij dit fenomeen, zodat er meer inzicht ontstaat in sociaal gedrag in combinatie met alcoholgebruik. Gezichtskleur en vorm kunnen een rol spelen, maar misschien zijn er nog andere factoren van invloed op de aantrekkingskracht.

Bron
http://alcalc.oxfordjournals.org/content/early/2015/02/25/alcalc.agv010