Vraagbaak: Laat je meer scheten en stinken ze meer na het drinken van bier?

Sommige mensen ervaren dat ze na het drinken van bier meer scheten laten. Bovendien stinken de scheten meer. Hoe ontstaan scheten eigenlijk? En ga je door het drinken van bier daadwerkelijk meer scheten laten. En stinken ze meer?

Hoe ontstaan scheten?
Elke dag slikken we rond de 3 liter lucht in. Daarnaast produceren bacteriën dagelijks zo’n 20 liter gas in de darmen (zo’n 400 soorten, samen goed voor een gewicht van 1-2 kg). Het lichaam neemt een groot deel van het gas op of bacteriën breken het verder af. Tussen de 200 ml tot 2,5 liter verlaat het lichaam via winden.

Darmgas bestaat vooral uit reukloze gassen zoals stikstof, zuurstof, methaan, koolstofdioxide en waterstof. Stikstof is de belangrijkste component van darmgas en bij methaan denken mensen vaak aan winderigheid. Maar uit onderzoek blijkt dat tweederde van alle mensen helemaal geen methaanproducerende bacteriën in hun darmen heeft. Vrouwen hebben over het algemeen vaker methaanproducerende bacteriën in hun darmen dan mannen.

Waarom stinken scheten?
Scheten hebben vaak een onprettige geur. Dit komt vooral door bacteriën die boterzuur en zwavelverbindingen produceren. Boterzuur (geur van zweetsokken) ontstaat door fermentatie van koolhydraten. Zwavelverbindingen zoals waterstofsulfide (geur van rotte eieren) ontstaan door de afbraak van eiwitten. Deze gassen hebben een sterke geur en je kunt ze al in zeer lage concentratie ruiken. 1 deeltje per 100 miljoen is al te ruiken!

Ga je meer scheten laten door bier?
Er is heel weinig onderzoek gedaan naar scheten, en slechts één onderzoek dat ook het effect van bier heeft onderzocht. Uit deze Australische studie met 60 mannen en 60 vrouwen blijkt dat vrouwen gemiddeld 7 winden op een dag laten en mannen zo’n 12. Op de dagen dat de proefpersonen bier dronken, lieten ze gemiddeld gezien niet meer scheten. De hoeveelheid scheten was vooral afhankelijk van de hoeveelheid vezels in de totale voeding die dag. Meer vezels, meer scheten.

Of het koolzuur in bier zorgt voor extra scheetvolume is de vraag. De meeste koolzuur uit een drank bereikt de maag niet, omdat een deel van de koolzuur verdwijnt na het openen van de fles. Het koolzuur dat de maag bereikt, wordt snel opgenomen door de maagwand of gaat door naar de dunne darm. Daar wordt het omgezet in bicarbonaat en opgenomen in de darmwand. Misschien als je veel lucht hapt tijdens het drinken van je bier dat dit zorgt voor meer windvolume.

Stinken scheten na het drinken van bier meer?
In het eerder genoemde Australische onderzoek bleek wel dat de mannen (de vrouwen dronken nauwelijks bier) wel merkten dat hun scheten meer stonken op de dagen dat ze bier dronken. Voor het verhoogde scheetaroma zijn een aantal oorzaken te bedenken.

Oplosbare vezels
In bier zitten oplosbare vezels afkomstig van de gerst (je ziet ze dus niet). Stinkende winden na bier drinken zouden kunnen komen door deze oplosbare vezels. Onoplosbare vezels zorgen vooral voor een goede stoelgang. Oplosbare vezels hebben ook gunstige eigenschappen, zo kunnen ze het cholesterol verlagen en de insulinegevoeligheid verbeteren. Maar daarnaast zijn ze ook voer voor de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaan geurende gassen.

Dextrine
Tijdens het brouwproces wordt vooral bij donker gekleurde bieren, zoals bokbier en oud bruin, dextrine geproduceerd. Gist kan dextrine niet fermenteren en dextrine wordt door darmbacteriën omgezet in geurend gas.

Gist
Een andere oorzaak van gasvorming na het drinken van bier zou de gist (saccharomyces cerevisiae) kunnen zijn. Zeker de bieren die nog gistresten bevatten lokken winden en een opgeblazen gevoel uit. Gist wordt namelijk ook in de darm verteerd door bacteriën en bij dat verteringsproces wordt gas geproduceerd.

Laat je meer scheten en stinken ze meer na het drinken van bier?
De oplosbare vezels en het eventueel aanwezige dextrine en gist in bier zijn voer voor de bacteriën in de darmen. Deze ingrediënten worden omgezet in geurende gassen. Verder zou luchthappen tijdens bier drinken kunnen bijdragen aan extra gasvolume in de darmen. Dit zul je waarschijnlijk nog niet merken bij 1 á 2 glazen per dag, maar vooral als je meer gaat drinken zal je (en je omgeving!) dit gaan merken. De gasvorming kan geen kwaad, maar voor je algehele gezondheid is het verstandiger om het als man bij maximaal 2 standaardglazen en als vrouw bij maximaal 1 standaardglas per dag te houden

Bronnen:

Bolin, T.D., Stanton, R.A. Flatus Emission Patterns and Fibre Intake, Eur J Surg, 1998; Suppl 582: 115-118

Bolin, T.D., Wind. Problems with intestinal gas, AUSTRALiAN FAmiLy PHySiCiAN VOL. 42, NO. 5, mAy 2013

Eswaran, S., Muir, J., Chey, W.D., Fiber and Functional Gastrointestinal Disorders, Am J Gastroenterol. 2013;108(5):718-727.