Het is herfst: Koken met bockbier

Nu de bladeren weer langzaam kleuren is ook het seizoen van het bockbier weer aangebroken. Een biervariant die zich heel goed laat combineren met allerlei lekkernijen. Meesterkok Angélique Schmeinck ontwikkelde een inspiratiekaart met de smaakvrienden van bockbier.

Schmeinck: “Bockbier bezit alle smaaktonen van bitter, zoet en zuur. Iedereen weet dat bockbier lekker is bij  aardse groente, wild, stoofvlees en chocola. Een unieke smaakcombinatie geeft bockbier met bijvoorbeeld oester, rode biet, passievrucht, steranijs en blauwschimmelkaas.”

Bockbier-mindmap
Bockbier is van oorsprong een Duitse biervariant, maar inmiddels kent Nederland vele soorten. De najaarsvariant is veelal een donker bier. Voor deze variant ontwikkelde Schmeinck in opdracht van Nederlandse Brouwers een Bockbier-Mindmap, met daarop de juiste bockbier-spijscombinaties. “Ik hoop dat deze Bockbier-mindmap een inspiratiebron is voor velen. Het is een effectief hulpmiddel voor iedereen die mooie bockbier-spijscombinaties wil maken”, aldus Schmeinck.

Zelf aan de slag
Wie zelf aan de slag wil met bockbier-spijscombinaties kan de Bockbier-mindmap downloaden. Hou er wel rekening mee dat bockbier alcohol bevat en dat het niet helemaal verdwijnt bij verschillende bereidingstechnieken. Lees hoeveel alcohol er nog overblijft bij een bepaalde bereidingswijze.