Vraagbaak: Is bruin bier goed voor de borstvoeding?

Dat oud bruin goed zou zijn voor het zog (de moedermelk) is een eeuwenoude wijsheid. Waar komt deze vandaan? Hoe werkt borstvoeding? Wat zit er in bier dat goed zou zijn voor het zog? Waarom specifiek bruin bier? En is bruin bier wel zo goed voor de borstvoeding als wordt beweerd?

Waar komt de traditie vandaan?
Het gebruik om bruin bier te drinken na het krijgen van een kind stamt nog uit de tijd dat bier drinken heel algemeen was. En bier een beter alternatief was dan vervuild water drinken.

Hoe werkt borstvoeding?
Bij borstvoeding zijn twee hormonen van belang. De eerste is oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Oxcytocine is betrokken bij het veroorzaken van weeën en essentieel voor de afgifte van melk uit de borstklieren. Als een baby zuigt aan de borst bij de moeder wordt oxytocine afgeven uit het hersenaanhangsel. Dit hormoon zorgt voor de zogenaamde toeschietreflex. Prolactine is het andere hormoon en dit zorgt voor de productie van melk.

Wat zit er in bruin bier dat goed zou zijn voor het zog?
Bier wordt gemaakt van gerst en gerst zou de productie van prolactine – het hormoon dat nodig is voor de productie van melk – bevorderen. Er zijn studies bij niet-voedende vrouwen (en mannen) dat bier – dus niet alcohol – de prolactine in het bloed kan verhogen. Uit verder onderzoek blijkt dat dit niet komt door de hop, maar door de gerst of gerstemout. Hierin zit een bepaalde polyssacharide (lange keten van suikers) die voor dit effect zorgt. Bij vrouwen die borstvoeding geven is nooit onderzoek gedaan of door bier de productie van prolactine verhoogt en daarmee de melkproductie.

Waarom moet het dan specifiek bruin bier zijn?
Hier kunnen we alleen maar naar gissen. Misschien valt deze zoetere variant van bier eerder in de smaak bij vrouwen. Of heeft het te maken met het lagere alcoholpercentage van ongeveer 3,5%?

En is bruin bier wel zo goed voor de borstvoeding als wordt beweerd?
Helaas, de werkelijkheid zit toch iets anders in elkaar. Het tegenovergestelde blijkt waar. Experimenteel onderzoek bij borstvoedende vrouwen wordt maar weinig gedaan, vanwege ethische beperkingen. De paar onderzoeken die zijn gedaan lieten zien dat baby’s minder dronken als de moeder alcohol had gedronken (ook na alcoholhoudend bier). Waarschijnlijk komt dit door het remmende effect op oxytocine. Alcohol remt de oxytocineproductie, dus de toeschietreflex.

Dat vrouwen wel denken dat bruin bier werkt komt door een misinterpretatie. Omdat het kind niet in staat is alle melk uit de borst te drinken, voelen de borsten na afloop nog niet leeg. De moeder merkt niet dat het kind minder melk binnenkrijgt en ziet alleen een baby die goed zijn best doet om te drinken. Uit dit alles concludeert ze dat er meer melkaanbod is.

Is bruin bier goed voor de borstvoeding?
Nee, alcohol remt de oxytocineproductie en daarmee de toeschietreflex waardoor baby’s juist minder drinken. Bovendien komt de alcohol via de melk bij de baby terecht. De eerste uren nadat een kind melk met alcohol heeft gedronken slaapt het onrustiger. Het beste is dus om geen alcoholhoudende drank te drinken als je borstvoeding geeft. Wil je toch af en toe iets met alcohol drinken, plan dit dan goed zodat de alcohol door je lichaam afgebroken is (wacht minimaal 3 uur) voordat je weer een voeding geeft.

Bronnen