Bier niet de boosdoener: Ongezonde eetpatroon bierdrinker komt door leefstijl

Bierdrinkers eten ongezonder dan wijndrinkers. Dit vooroordeel klopt. Maar nu blijkt dat een gezond voedingspatroon niet afhangt van de voorkeur voor een bepaalde drank, maar van allerlei andere leefstijlfactoren en persoonskenmerken.

Onderzoekers van Wageningen Universiteit vergeleken het eetpatroon van mensen die graag bier, wijn of gedistilleerd drinken. Mensen met een voorkeur voor bier eten ongezonder dan diegenen met een voorkeur voor wijn. Dit onderscheid komt vooral door verschillen in leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en leefstijl, zoals rookgedrag en beweging.

Bier versus wijn
De grootste verschillen zitten tussen bier- en wijndrinkers. Mensen die het liefst bier drinken, eten meer vlees, frisdrank, margarine en snacks. En mensen die voorkeur hebben voor wijn krijgen minder calorieën binnen, eten meer groenten en drinken meer vruchtensap. Niet alleen het eetpatroon, ook kenmerken van de groepen verschillen. Bierdrinkers zijn jonger, roken vaker, werken vaker fulltime, volgen minder vaak een dieet en ontbijten minder vaak. Mensen met voorkeur voor wijn zijn ouder, hoger opgeleid en ontbijten vaker. Als je corrigeert voor deze factoren blijkt het eetpatroon van bier- en wijndrinkers helemaal niet zo veel te verschillen. Kennelijk is niet bier de boosdoener, maar leefstijl en persoonskenmerken.

Verschil mannen vrouwen
De mannen uit het onderzoek dronken meer en vaker alcoholhoudende dranken dan de vrouwen. Van de mannen dronk ongeveer een derde het liefst bier. Eenzelfde grote groep had geen specifieke voorkeur voor een alcoholhoudende drank. Onder de vrouwen daarentegen dronk een kwart het liefst wijn. Ook de groep niet-drinkers was onder vrouwen (41%) groter dan onder mannen (20%).

Nederlandse Voedelconsumptiepeiling 2007-2010
De onderzoekers gebruikten gegevens uit de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2007-2010. De VCP is een goede afspiegeling van de Nederlandse samenleving. Ze bekeken het eetpatroon van 2.100 mannen en vrouwen van 19 jaar en ouder. Ongeveer de helft was man.

Bron: Sluik D, Lee van L, Geelen A, Feskens EJ, Alcoholic beverage preference and diet in a representative Dutch population: the Dutch national food consumption survey 2007-2010. European Journal of Clinical Nutrition 2014; doi:10.1038/ejcn.2013.279

Het onderzoek naar drankvoorkeur en eetpatroon is gefinancierd door The European Foundation for Alcohol Research (ERAB) en Kennisinstituut Bier.