Vraagbaak: Is alcohol al vanaf het eerste glas slecht voor je gezondheid door het hogere risico op het krijgen van kanker?

Als je alcohol drinkt kun je het risico op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker verhogen. Om welke vormen van kanker gaat het? Over wat voor verhoging van het risico hebben we het? Kun je dan beter helemaal geen alcohol drinken? En is alcohol al vanaf het eerste glas slecht voor je gezondheid?

Om welke vormen van kanker gaat het?
Alcoholconsumptie verhoogt het risico op het krijgen van  verschillende soorten kanker. Het gaat hierbij om mond-, hals-, slokdarm-, borst-, maag-, lever- en dikkedarmkanker. Hoe meer je drinkt, hoe hoger het risico. Dit komt door de alcohol en het maakt dus niet uit of je bier, wijn of sterkedrank drinkt. Een overzicht vanaf welke hoeveelheden het risico is verhoogd, vind je hier.

Over wat voor verhoging van het risico hebben we het?
Bij borstkanker neemt het risico al toe vanaf één alcoholische consumptie per dag. Iedere 10 gram alcohol per dag (een standaardglas), zorgt voor een stijging van het risico met 8%. Het risico voor een vrouw jonger dan 75 jaar om borstkanker te krijgen is gemiddeld 8,8%. Een standaardglas verhoogt het risico van 8,8 naar 9,5% (dus niet naar 16,8%). Vrouwen die de pil slikken, hormoontherapie krijgen of waarbij borstkanker in de familie voorkomt, vrouwen die weinig of geen borstvoeding hebben gegeven en vrouwen met een te hoog lichaamsvetpercentage, hebben vooral een verhoogd risico op het krijgen van borstkanker.

Bij leverkanker stijgt het risico bij iedere alcoholische consumptie per dag met 10% (van 0,2% naar 0,22%) en bij dikkedarmkanker stijgt het risico met 10% (van 6% naar 6,6% bij één alcoholische consumptie). Bij kanker in het mond- en halsgebied is het zo dat vooral rokers die alcohol drinken een verhoogd risico hebben. Uitgebreidere informatie vind je hier.

Kun je dan beter helemaal geen alcohol drinken?
Als je dit allemaal hoort denk je misschien dat het beter is om helemaal geen alcohol te drinken. Te veel alcohol is inderdaad niet goed voor je. Maar van matige alcoholconsumptie zijn ook positieve effecten bekend. Je risico op het krijgen van hart- en vaatziekten en diabetes kan daardoor afnemen. De Gezondheidsraad heeft alle negatieve (verhoging risico op kanker) en positieve (verlaging risico op hart- en vaatziekten en diabetes) effecten van alcoholconsumptie bekeken en concludeert dat als je drinkt je dit het beste kunt beperken tot maximaal één standaardglas per dag voor vrouwen en twee glazen voor mannen. Verder kun je als je niet drinkt, dit het beste zo laten. En ook jongeren onder de 18, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en deelnemers aan het verkeer kunnen beter geen alcohol drinken.

En is alcohol al vanaf het eerste glas slecht voor je gezondheid?
Nee, in principe is dit niet zo. Matige alcoholconsumptie kan ook positieve effecten op je gezondheid hebben. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en de Gezondheidsraad adviseren volwassenen die gewend zijn alcohol te drinken om hun consumptie te beperken tot voor vrouwen maximaal één glas per dag en voor mannen tot twee glazen per dag. Om kanker te voorkomen is het beter om geen alcohol te drinken. In hoeverre de positieve en negatieve effecten voor jou persoonlijk tegen elkaar opwegen kun je het beste overleggen met je (huis)arts.

 

Alcohol en kanker: feiten op een rij

  • Eén op de drie Nederlanders krijgt kanker.
  • Kanker is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2012 doodsoorzaak nummer een in Nederland, gevolgd door hart- en vaatziekten.
  • Alcoholconsumptie is een risicofactor voor het krijgen van verschillende vormen van kanker, namelijk mond-, hals-, slokdarm-, borst-, maag-, lever- en dikkedarmkanker.
  • De relatie alcoholconsumptie en kanker is puur toe te schrijven aan de alcohol. Het maakt dus niet uit of er bier, wijn of gedistilleerd wordt gedronken.
  • Naast alcohol zijn er nog meer factoren van invloed: bijvoorbeeld te weinig bewegen, een ongezond voedingspatroon, overgewicht en roken.
  • Mensen die gewend zijn om alcoholhoudende drank te drinken kunnen het beste hun inname beperken tot één glas per dag voor vrouwen en twee glazen per dag voor mannen. Het is bekend dat deze hoeveelheden een positief effect kunnen hebben bij de preventie van hart- en vaatziekten.