Nieuws

18 February 2019
Zorgt alcoholconsumptie ervoor dat je meer gaat eten? En is er een verschil in dosis-respons? Een recent systematisch overzicht en meta-analyse1, gepubliceerd in de British Journal of Nutrition, probeert antwoorden te vinden op deze vragen. De resultaten suggereren dat zelfs matige...
14 February 2019
Alcohol staat bekend als een van de risicofactoren voor dementie en cognitieve achteruitgang. Maar misschien is het niet zo zwart wit als dat, want matige alcoholconsumptie wordt ook wel geassocieerd met gunstige effecten. Een recente scoping review1keek naar het bewijs van 28 systematische reviews...
13 February 2019
Chef-koks gebruiken vaak alcohol in beslag om bijvoorbeeld oliebollen of kibbeling knapperiger te maken. Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen hebben nu ontdekt dat het grootste deel van de alcohol verdampt na 2 minuten frituren, ongeacht de aanvankelijke alcoholconcentratie. Ze...
28 January 2019
De winnaar van de onderzoeksbeurs 2018 van Kennisinstituut Bier voor het beste onderzoeksvoorstel naar matige bierconsumptie en gezondheid is dr. Katalin Gémes uit Zweden. Ze wint 5.000 euro om haar onderzoek uit te voeren. Afnemende gezondheid en drinkgewoonten Het onderzoek van Gémes draagt de...
17 January 2019
Tuberculose is een groot gezondheidsprobleem, vooral in ontwikkelingslanden. Een nieuwe meta-analyse, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Tuberculosis and Lung Disease,onderzoekt de associatie tussen alcoholconsumptie en tuberculose. Gebaseerd op vooral...