Alcohol verdampt bij een temperatuur van 78°C. Er wordt daarom vaak gedacht dat alle alcohol verdwijnt tijdens het bereiden van een gerecht, maar dit is niet waar. De hoeveelheid alcohol die achterblijft is afhankelijk van de manier van verhitten, de bereidingstijd en het oppervlakte van de bodem van de pan.
De tabel hieronder geeft een indicatie van de hoeveelheid alcohol die overblijft op basis van de bereidingswijze.
Bereidingswijze |
Tijd |
Percentage alcohol dat overblijft |
Nacht bewaren zonder verhitten |
|
70 |
Toevoegen aan warm gerecht, niet meer koken |
|
85 |
Flamberen |
|
75 |
Koken/sudderen |
15 minuten |
40 |
|
30 minuten |
35 |
|
1 uur |
25 |
|
1,5 uur |
20 |
|
2 uur |
10 |
|
2,5 uur |
5 |
Koken zonder roeren |
25 minuten |
45 |
Bron: USDA Table of Nutrient Retention Factors, Release 6