Verantwoorde bierconsumptie

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert volwassenen die gewend zijn alcoholhoudende dranken te drinken om de consumptie te beperken tot maximaal één glas alcoholhoudende drank per dag. Gemiddeld gezien definiëren landen om ons heen verantwoorde alcoholconsumptie als maximaal één glas per dag voor vrouwen en maximaal twee glazen per dag voor mannen.

Onverantwoord
In sommige situaties is het verantwoord om juist geen alcohol te drinken. Bijvoorbeeld voor jongeren onder de 18 of voor deelnemers aan het verkeer. Ook vrouwen die zwanger kunnen of willen worden of borstvoeding geven worden afgeraden alcohol te consumeren. Bij risicovol werk, voor of tijdens het sporten of bij ziekte of medicijngebruik is het niet verstandig om alcohol te drinken. Ook geheelonthouders worden niet aangemoedigd om te gaan drinken.

Grootte glazen
Het alcoholpercentage van verschillende alcoholische dranken varieert, maar de grootte van de standaardglazen is hierop aangepast. Een standaardglas alcoholhoudende drank bevat ongeveer 10 gram alcohol. Een standaardglas bier (pils) is 250 ml.

Misbruik
Te grote hoeveelheden alcoholhoudende drank kunnen uiteindelijk leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Alcoholmisbruik wordt daarom in alle gevallen sterk afgeraden. Het moet dan ook worden voorkomen dat het advies van matige consumptie wordt opgevat als een vrijbrief om overmatig te drinken.

Piekgebruik
De laatste jaren komen er steeds meer wetenschappelijke aanwijzingen dat niet alleen de gemiddelde wekelijkse alcoholconsumptie een rol speelt, maar dat ook het drinkpatroon van grote invloed is op de gezondheidseffecten. Matige én gelijkmatige alcoholconsumptie is gunstiger dan alleen op weekenddagen drinken. Ook als op weekbasis de totale hoeveelheid onder de zeven tot veertien glazen blijft.