Studie onderzoekt invloed van frequentie van matig drinken op overlijden

Matige alcoholconsumptie lijkt het risico op vroegtijdig overlijden te verlagen. Een nieuwe studie, onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Alcoholism: Clinical and Experimental Research, kijkt specifiek naar de frequentie van matig drinken. Resultaten laten zien dat ongeveer drie keer per week 1-2 glazen alcohol drinken is geassocieerd met het laagste risico op vroegtijdig overlijden.

Wat is er al bekend?
Eerdere studies over alcohol en vroegtijdig overlijden laten zien dat matige consumptie geassocieerd is aan een verlaagd risico. 

Wat voegt deze studie toe?
Deze studie kijkt behalve naar hoeveelheid alcohol ook naar frequentie om het laagste risico op vroegtijdig overlijden te bepalen.

Drie keer per week
Een nieuwe studie1onderzoekt de associatie tussen de frequentie van matige alcoholconsumptie en overlijden. Twee datasets met in totaal ongeveer 430.000 mensen laten zien dat, zowel voor mannen als vrouwen, het laagste risico op overlijden wordt gevonden bij ongeveer drie keer per week matig drinken. Zowel vaker als minder vaak per week matig drinken zou het risico op vroegtijdig overlijden juist weer verhogen. Ook niet drinkers hebben een hoger risico op overlijden dan mensen die een aantal keer per week matig drinken. Matige alcoholconsumptie wordt gedefinieerd als 1-2 alcoholische drankjes per keer. Het aantal gram alcohol per drankje is niet verder gedefinieerd. 

Oorzaak van overlijden
De onderzoekers hebben ook specifiek gekeken naar het risico per doodsoorzaak. Het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten is het laagst bij vier keer per week 1-2 glazen alcohol. Voor overlijden aan kanker ligt het laagste risico bij minder dan één keer per maand matig drinken.

Dagelijks drinken ongezond?
De conclusie van de onderzoekers – “dagelijks drinken is slecht voor je gezondheid” – is niet volledig. Drie keer per week matig drinken geeft volgens de resultaten het laagste risico. Zowel mensen die niet drinken, mensen die minder dan drie keer per week matig drinken, en mensen die vaker dan drie keer per week matig drinken (inclusief de dagelijkse drinkers), zouden een hoger risico hebben op vroegtijdig overlijden.

Sterke punten

  • In plaats van hoeveelheid, kijkt deze studie ook naar frequentie van alcoholconsumptie.

     

Zwakke punten

  • Een glas alcohol is niet verder gedefinieerd in gram alcohol.
  • Een van de datasets heeft niet gecorrigeerd voor roken en andere belangrijke leefstijlfactoren.