Onderzoeksbeurs 2018 van Kennisinstituut Bier gaat naar Zweden

De winnaar van de onderzoeksbeurs 2018 van Kennisinstituut Bier voor het beste onderzoeksvoorstel naar matige bierconsumptie en gezondheid is dr. Katalin Gémes uit Zweden. Ze wint 5.000 euro om haar onderzoek uit te voeren.

Afnemende gezondheid en drinkgewoonten
Het onderzoek van Gémes draagt de titel 'Exploring the dynamic relationship between alcohol consumption trajectories and different aspect of health''. Met gegevens van het Stockholm Public Health Cohort zal Gémes gaan onderzoeken hoe veranderingen in alcoholconsumptie in de tijd worden geassocieerd met verschillende gezondheidsaspecten en welke sociodemografische en leefstijlfactoren deze associaties kunnen verklaren. Dit geeft meer inzicht in een van de belangrijkste aandachtspunten van observationele studies over alcohol en gezondheid: personen kunnen hun alcoholconsumptie verminderen of stoppen met drinken vanwege een slechtere gezondheid. Dit kan resulteren in een overschatting van het preventieve effect van matige alcoholconsumptie.

Recordaantal inzendingen
Dit is de vierde keer dat de onderzoeksbeurs van Kennisinstituut Bier wordt toegekend. Dit jaar was er een recordaantal inzendingen (24) van over de hele wereld. In de tweede helft van 2019 looft Kennisinstituut Bier weer een beurs van 5.000 euro uit voor onderzoek naar matige alcoholconsumptie in een gezonde levensstijl.

Winnaar 2018
Exploring the dynamic relationship between alcohol consumption trajectories and different aspects of health, dr Katalin Gémes, Karolinska Institutet, Division of Insurance Medicine, Stockholm, Sweden.