Onderzoek naar bier en glycemische index wint beurs

De onderzoeksbeurs die Kennisinstituut Bier uitloofde vanwege het vijfjarig bestaan is gewonnen door dr. ir. Diewertje Sluik. Ze gaat met de beurs onderzoeken of matige bierconsumptie past in een dieet met laag glycemische index.

Sluik, Wageningen Universiteit, gaat de glycemische index (GI) van pils bepalen. En ze kijkt op basis van gegevens van de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010 wat de bijdrage is van pils aan de GI in het totale dieet van de Nederlander.

“Een betrouwbare waarde voor de glycemische index van bier ontbreekt in de wetenschappelijke literatuur. In de onderzoeken die gedaan zijn is vaak niet een betrouwbare methode gebruikt. Met de uitkomsten van dit onderzoek zullen we in staat zijn om een praktisch advies te formuleren over de rol van bier in dieet met lage glycemische index. Ik ben dan ook erg blij dat ik dit onderzoek dankzij de beurs van Kennisinstituut Bier kan uitvoeren”, aldus Sluik

Glycemische index
De glycemische index (GI) is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glycemische index, terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage GI hebben. 

Een dieet met lage GI is tegenwoordig populair. Mogelijk zorgt het voor meer gewichtverlies. Een dieet met hoge GI wordt juist geassocieerd met een verhoogd risico op diabetes. Meer onderzoek is nog noodzakelijk. 

Onderzoeksbeurs
Jonge onderzoekers konden een onderzoeksvoorstel indienen over de biomedische, psychosociale of voedingskundige aspecten van verantwoorde bierconsumptie. Ook alcoholvrij bier kon het aandachtsgebied van het onderzoek zijn. De wetenschappelijke bestuursleden nomineerden twee voorstellen. Vervolgens konden gezondheidsprofessionals kiezen welk onderzoek zou winnen. De beurs is eenmalig uitgereikt vanwege het vijfjarige bestaan van Kennisinstituut Bier.

Foto: Diewertje Sluik (r) neemt de prijs in ontvangst van directeur Kennisinstituut Bier Aafje Sierksma.