Nederlanders drinken thuis vaak meer dan een standaardportie alcoholhoudende drank

Een standaardportie bier, wijn of sterkedrank is een hoeveelheid die 10 gram alcohol bevat. Dat is 250 ml bier, 100 ml wijn en 35 ml sterkedrank. Maar dit is niet altijd de hoeveelheid die thuis wordt geschonken, blijkt uit recent onderzoek. Kennisinstituut Bier heeft de porties die mensen vaak thuis drinken op een rij gezet in een infographic.

Standaardportie
Standaardporties worden gebruikt bij het monitoren van voedingsgewoontes en om aanbevelingen te geven over alcohol en gezondheid. Om de kwaliteit van zelf-gerapporteerde alcoholconsumptie te verbeteren is het van belang om de daadwerkelijk thuis geschonken portiegrootte te weten.

Een standaardportie alcoholhoudende drank bevat 10 gram alcohol. Voor wijn van 12% is dit een glas van 100 ml. Uit een fles van 750 ml zou je dan 7,5 glas moeten schenken. Voor bier met 5% (bijvoorbeeld pils) is een standaardportie 250 ml en voor sterkedrank met 40% alcohol 35 ml. 

Meten = weten
Wageningen University & Research heeft onlangs onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Public Health Nutrition over de porties wijn en sterkedrank die mensen thuis schenken1. Bier is in deze studie niet meegenomen, want dat komt thuis vaak uit een flesje of blikje waarvan de hoeveelheid bekend is. Aan ruim 200 volwassenen uit Wageningen en omgeving, die minimaal één keer per week wijn of sterkedrank drinken, is gevraagd om thuis de hoeveelheid ingeschonken drank een aantal keren na te meten met een maatbeker. Uit de resultaten blijkt dat de deelnemers gemiddeld rond de 130 ml rode of witte wijn in hun glas schenken. Dat is meer dan de standaardportie van 100 ml. Over het algemeen schenken de deelnemers ook bij rosé, mousserende wijn, dessertwijn, port, sherry en sterkedrank hun glas voller dan de standaardportie. Al zijn voor deze dranken wel minder data beschikbaar.

De resultaten van het onderzoek1

Drank

Gemiddeld geschonken hoeveelheid

Hoeveelheid met 10 gram alcohol

Wijn

132 ml

100 ml

Sterkedrank

47 ml

35 ml

Port of sherry

94 ml

50 ml

Bij wijn zijn de resultaten van rode, witte, rosé, mousserende en dessertwijn samengenomen.

Bier
Mensen drinken bier thuis vaak uit een flesje (300 ml) of blikje (330 ml) waarvan de hoeveelheid bekend is. Ook deze hoeveelheden zijn vaak meer dan een standaardportie. Let ook op het alcoholpercentage. Een flesje zwaar bier (>7% alcohol) is twee standaardporties. Dus als je het flesje deelt met z’n tweeën, drink je allebei één standaardportie.

Hulpmiddelen portiegrootte
Kennisinstituut Bier heeft diverse (meestal gratis) voorlichtingsmaterialen ontwikkeld voor professionals om portiegrootte te bespreken met cliënten, om de kennis en bewustwording van wat een standaardportie is te vergroten. Zo is er de Glazenstandaard die veelgebruikte glazen en verpakkingen op een rij zet en een Powerpointpresentatie over portiegrootte van alcoholhoudende drank. Of bestel een maatbekertje of portiegroottekaartjes in onze webshop.

Bronnen

1.    De Beukelaar MFA et al. (2019). How full is your glass? Portion sizes of wine, fortified wine, and straight spirits at home in the Netherlands, Public Health Nutrition, doi:10.1017/S1368980019000442. 

Het onderzoek naar portiegroottes van wijn, versterkte wijn en sterkedrank is uitgevoerd in samenwerking met Kennisinstituut Bier.