Meta-analyse: tot één glas alcohol per dag geen hoger risico op de meeste soorten kanker

Alcoholconsumptie tot één glas per dag is niet geassocieerd met het risico op de meeste soorten kanker. Dat concludeert een meta-analyse die onlangs werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cancer Research and Treatment.


Hoger en lager risico
De meta-analyse1 kijkt naar licht tot matige alcoholconsumptie en het effect op ruim 20 soorten kanker. Alcoholconsumptie tot één glas per dag is niet geassocieerd met het risico op de meeste soorten kanker, behalve borstkanker bij vrouwen en colorectale kanker bij mannen. Alcohol blijkt het risico op borstkanker te verhogen met 9%, en het risico op dikkedarmkanker met 6%. Het risico op longkanker en schildklierkanker voor zowel mannen als vrouwen is juist lager bij het drinken van maximaal één glas alcohol per dag.

Mechanisme
De onderzoekers beschrijven ook de mogelijke mechanismen achter de associaties tussen lichte alcoholconsumptie en borst- en dikkedarmkanker. Het blijft echter onduidelijk waarom deze carcinogene effecten van alcohol niet ook op andere soorten kanker van toepassing zijn.
Het positieve effect van alcohol op longkanker zou veroorzaakt kunnen worden door bepaalde antioxidanten, anti-ontstekings-, en anti-carcinogene-effecten. Het is echter onduidelijk of en waarom deze effecten specifiek zijn voor longkanker. 

In perspectief
Eerder schreven we al over studies die hetzelfde effect vonden voor borstkanker, longkanker en schildklierkanker (meta-analyse). Ook voor dikkedarmkanker werd de associatie met alcohol al eerder bevestigd in een meta-analyse2.
De onderzoekers van de meta-analyse geven ook aan dat de herziene versie van de European Code Against Cancer (4de editie) is gebaseerd op verschillende soorten studies en onjuist geanalyseerde data. De onderzoekers benadrukken daarom dat de huidige aanbeveling in de code (“niet drinken is beter voor kankerpreventie”) aangepast moet worden naar “Niet drinken is beter om borstkanker bij vrouwen en dikkedarmkanker bij mannen te voorkomen”.

Referenties
1. Y. - J.  Choi, Myung, S. - K., en Lee, J. - H., Light Alcohol Drinking and Risk of Cancer: A Meta-analysis of Cohort Studies., Cancer Research and Treatment, 2017.
2. Y.  Wang, Duan, H., Yang, H., en Lin, J., A pooled analysis of alcohol intake and colorectal cancer, International Journal of Clinical and Experimental Medicine, vol. 8, nr. 5, pp. 6878 - 6889, 2015.