Meta-analyse: Bij alcoholconsumptie lager risico op schildklierkanker

Het is bekend dat (vooral overmatige) alcoholconsumptie het risico op kanker kan verhogen. Nu blijkt dat het drinken van alcohol het risico op schildklierkanker juist kan verlagen. Dat concluderen Koreaanse onderzoekers in een meta-analyse die onlangs werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cancer Research and Treatment.

Lager risico
Het drinken van alcohol (t.o.v. nooit of soms drinken) is gerelateerd aan een lager risico op schildklierkanker. Dat blijkt uit een meta-analyse1 die de resultaten van 33 observationele studies combineert. Meer gedetailleerde analyses laten zien dat dit verband vooral geldt voor Noord-Amerika. Het type schildklierkanker, geslacht, de soort en hoeveelheid alcohol maken geen verschil.

Biologisch mechanisme
De onderzoekers beschrijven twee mogelijke mechanismes die de associatie tussen alcohol en schildklierkanker kunnen verklaren. Ten eerste zou alcohol een remmend effect hebben op het ‘thyroid-stimulating hormone’ (TSH). Hoge concentraties van TSH in het bloed zijn geassocieerd met een hoger risico op schildklierkanker. Daarnaast zou alcohol een toxisch effect hebben op de schildkliercellen. Daardoor verkleint het volume van de schildklier en wordt het risico op schildklierkanker verlaagt. Meer onderzoek is nodig om het precieze mechanisme achter de associatie tussen alcohol en schildklierkanker te bevestigen.

In perspectief
Eerdere onderzoeken vonden uiteenlopende associaties tussen alcohol en schildklierkanker. Deze meta-analyse toont aan dat over het algemeen alcoholconsumptie het risico op schildklierkanker verlaagt. De onderzoekers waarschuwen dat de uitkomsten niet gebruikt moeten worden als aanbeveling voor alcoholconsumptie. Alcohol is nog steeds een risicofactor voor verschillende soorten kanker. Om kanker (en andere ziektes) te voorkomen: Rook niet, wees actief en eet en drink gezond en met mate.

Kijk hier voor meer informatie over alcohol en kanker of bekijk de infographic hieronder.

1. S. - H.  Hong, Myung, S. - K., & Kim, H. S., Alcohol intake and risk of thyroid cancer: A meta-analysis of observational studies, Cancer Research and Treatment, vol. 49, nr. 2, pp. 534 - 547, 2017.