Matige alcoholconsumptie verlaagt het risico op longkanker onder niet-rokers

Roken is de belangrijkste oorzaak van longkanker. Maar onder niet-rokers blijkt lichte tot matige alcoholconsumptie het risico op longkanker te verlagen in vergelijking met niet drinken. Dat is de conclusie van een grote internationale studie die onlangs werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift International Journal of Cancer.


Alleen niet-rokers
Lichte tot matige alcoholconsumptie (0-20g/d) blijkt het risico op longkanker te verlagen in vergelijking met niet drinken. Dat blijkt uit een grote analyse van 22 studies1 waarbij alleen niet-rokers werden meegenomen. Omdat alcohol en roken sterk met elkaar verbonden zijn, is het lastig om conclusies te trekken over het effect van een van de twee. Daarom hebben de onderzoekers in deze studie alleen gekeken naar niet-rokers. Zo kunnen ze kijken wat het effect is van alcoholconsumptie op longkanker.

Bier, wijn of sterkedrank
Wanneer wordt gekeken naar het verschil tussen bier, wijn en sterkedrank blijkt dat het risico verlagende effect op longkanker vooral te zien is bij lichte tot matige wijnconsumptie (0-30g/d) en bij lichte sterkedrankconsumptie (0-5g/d). De onderzoekers geven twee mogelijke verklaringen voor deze verschillen tussen de dranken. Eerdere onderzoeken zouden hebben aangetoond dat flavonoïden in wijn het risico op bepaalde soorten kanker, waaronder longkanker, kunnen verlagen. Een andere verklaring is dat wijndrinkers over het algemeen een gezondere levensstijl hebben dan bierdrinkers en daardoor een lager risico op kanker hebben. De associatie tussen sterkedrank en lager risico op longkanker is lastiger te verklaren. Meer onderzoek om de verschillen tussen de dranken te verklaren is nodig. 

Hoeveelheid alcohol
De onderzoekers keken naar gemiddelde alcoholconsumptie over de gehele levensduur. Hierbij werden consumptiefrequentie, veranderingen in consumptiepatronen, en alcoholgehalte van specifieke dranken meegenomen. De onderzoekers geven aan dat niet-drinkers een unieke groep zijn en dat de associatie mogelijk verstoord wordt door factoren gerelateerd aan deze groep, zoals bijvoorbeeld sociaaleconomische status en medische conditie ondanks dat dit is meegenomen in de analyse. De onderzoekers geven ook aan dat eventuele andere verstorende factoren niet uit te sluiten zijn.

Klik hier voor meer informatie over alcohol en kanker of bekijk de infographic hieronder.Referentie
1. Fehringer, G., Brenner, D. R., et al. (2017) Alcohol and lung cancer risk among never smokers: A pooled analysis from the international lung cancer consortium and the SYNERGY study. International Journal of Cancer, vol. 140, nr. 9, pp. 1976-1984.