Internationale Yoga Dag: Yoga met bier als extra uitdaging

Woensdag 21 juni is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Yogadag. Op deze dag vinden er overal ter wereld yoga-gerelateerde evenementen plaats, ook in Nederland. Hiervoor worden diverse bijzondere thema’s en locaties gebruikt om de yogasport in het zonnetje te zetten. Onze oosterburen gaan daarbij nog een stapje verder, daar bestaat sinds kort het fenomeen bieryoga.


Twee biertjes per les
De Berlijnse yogaleraren Jhula en Emily kregen de smaak te pakken toen ze het verschijnsel tegenkwamen op een Amerikaans festival en organiseren sinds vorig jaar zelf groepslessen. Tijdens elke les worden er twee biertjes gedronken. Terwijl de deelnemers zich in verschillende yoga-houdingen manoeuvreren wordt het bierflesje op allerlei manieren vastgehouden en soms zelfs op het hoofd gebalanceerd. Het bier dient dus als aangename aanvulling en als extra uitdaging; af en toe sneuvelt er een flesje.

Hoger bewustzijn
Jhula en Emily lichten toe dat het plezier en geluksgevoel van het bier drinken goed samengaat met het gedachtegoed van yoga om een hoger bewustzijn te bereiken. Volgens de dames werkt de combinatie zo goed omdat ‘bier en yoga beide als eeuwenoude therapieën dienen voor lichaam, geest en ziel’.

Nederland
De Berlijnse dames verzorgen inmiddels ook buiten Duitsland groepslessen, bijvoorbeeld in Zwitserland en Australië. Vooralsnog worden er in Nederland nog geen bieryogalessen georganiseerd.

Meer over de Yoga-dag in Nederland vind je hier. Een voorbeeld van een bieryoga-oefening vind je hier.