Helft Nederlanders volgt alcoholrichtlijn Gezondheidsraad

Uit de onlangs gepresenteerde voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat de helft van de volwassenen in Nederland maximaal 1 glas alcoholhoudende drank per dag drinkt. Alcohol is na bruin en volkorenbrood en graanproducten de richtlijn die het beste opgevolgd wordt door Nederlanders.

Veranderingen
Vergeleken met de vorige meting van de voedselconsumptie in Nederland (2007-2010) is voor 9 tot en met 69-jarigen de consumptie van alcoholische dranken het meest afgenomen met zo’n 20%. Op de voet gevolgd door aardappelen. Ook de consumptie van vetten en oliën, zuivel, suiker en snoepgoed en vlees nam af. De hoeveelheid groente, graanproducten en koek en gebak is nagenoeg gelijk gebleven. Er wordt meer fruit gegeten vooral door kinderen.

Richtlijnen
Met de afname van zo’n 20% voldoet de helft van de Nederlanders aan de alcoholrichtlijn van de Gezondheidsraad van maximaal 1 glas per dag. Ongeveer een kwart van de Nederlanders drinkt niet. Meer vrouwen dan mannen voldoen aan de richtlijn. Het aantal Nederlanders dat minimaal 1 keer per week vis eet is gelijk gebleven met 34%. En de hoeveelheid mensen die voldoende groente en fruit (minimaal 200 gram per dag) eten is licht gestegen naar respectievelijk 18% en 13%.

Lees meer over de voedselconsumptiepeiling