Gezondheidseffect van alcohol versus andere voedingsmiddelen

Als de gezondheidseffecten van matige alcoholconsumptie worden vergeleken met andere gezonde voedingsgewoonten dan:

  • Is het beschermende effect van matige alcoholconsumptie op hart- en vaatziekten vergelijkbaar met het eten van 30 gram volkorenproducten (bijvoorbeeld drie volkoren boterhammen) (25% risicoverlaging). Andere gezonde voedingsgewoonten, zoals het eten van noten en voldoende groente en fruit, kunnen het risico op hart- en vaatziekten met zo’n 10 tot 20% verlagen.
  • Staat matige alcoholconsumptie op de tweede plaats wat betreft risicoverlaging op beroerte (20%), na het eten van voldoende fruit (30% risicoverlaging).
  • Verlaagt matige alcoholconsumptie net als vijf koppen koffie per dag het risico op diabetes met 30%. Andere gezonde voedingsgewoonten volgen, zoals het eten van 60 gram volkorenproducten per dag (25% risicoverlaging)en het drinken van vier koppen groene of zwarte thee (15% risicoverlaging).

Tabel: Risicoverlaging door voeding op diverse chronische ziekten
Bron: Achtergronddocumenten Richtlijnen goede voeding 2015 met eventueel percentages uit originele wetenschappelijke bronnen.