Feiten & fabels

Feiten

 • Bier is een natuurproduct

Bier wordt gemaakt van allemaal natuurlijke ingrediënten: water, mout, hop en gist. Met deze vier ingrediënten als basis kunnen in de hele wereld tienduizenden verschillende bieren worden gebrouwen.

Lees meer over ingrediënten in bier

 • Verantwoorde bierconsumptie kan onderdeel zijn van een gezonde leefstijl

Als je bier, wijn of sterkedrank drinkt, doe dit dan met mate. Maar welke matige hoeveelheid is verantwoord voor je gezondheid? In Nederland is de alcoholrichtlijn maximaal één glas per dag voor zowel mannen als vrouwen (dit is over het algemeen wat strenger dan in andere landen). Bij matige hoeveelheden is er over het algemeen geen schade aan de gezondheid te verwachten en kan alcoholconsumptie zelfs gunstige gezondheidseffecten hebben.

Lees meer over verantwoorde bierconsumptie als onderdeel van een gezonde levensstijl

 • Dagelijks een beetje is beter dan veel in het weekend

Het effect van alcohol op de gezondheid is afhankelijk van het drinkpatroon. Het is beter om de alcoholconsumptie te spreiden over de week. De wekelijkse consumptie opsparen voor in het weekend is dus geen goed idee. Matige, regelmatige bierconsumptie is het verstandigst.

Lees meer over verantwoorde bierconsumptie

 • Bier = wijn = gedistilleerd

Bier, wijn en gedistilleerd lijken meer op elkaar dan je misschien in eerste instantie denkt. Geschonken in een standaardglas bevatten ze allemaal ongeveer 10 gram alcohol en 100 kcal. Ook de gezondheidseffecten voor de drie dranken zijn nagenoeg hetzelfde.

Lees meer over de gezondheidseffecten van alcoholhoudende dranken

 • Verantwoorde bierconsumptie kan positieve effecten hebben op de gezondheid

Bij matige, regelmatige consumptie zonder pieken kan er een gunstig effect zijn voor hart en bloedvaten, ouderdomssuikerziekte en dementie.

Lees meer over alcoholconsumptie en hart- en vaatziekten

 • Geen bier is soms beter

Als je niet drinkt, laat dat dan zo en ga niet (met mate) drinken voor de gezondheid. Onder de 18, zwanger, borstvoeding, in het verkeer: drink geen alcohol!

Lees meer over verantwoorde bierconsumptie

 • Te veel bier is onverstandig

Bier drinken is lekker en gezellig, maar net als met veel zaken is té veel bier niet goed voor de mens. Overmatige bierconsumptie heeft schadelijke gevolgen.

Lees meer over verantwoorde bierconsumptie

 • Van bier moet je plassen

Alcohol remt de productie van het hormoon ADH. Dit hormoon zorgt er normaal gesproken voor dat het lichaam vocht vast houdt. Door een daling in het ADH, wordt meer vocht uitgescheiden. Dit effect geldt voor alle alcoholhoudende dranken. Ook het relatief hoge gehalte aan water in bier kan zorgen voor een geregeld toiletbezoek.

Lees meer over het vochtafdrijvende effect van bier

 

Fabels

 • In bier zitten meer calorieën dan in wijn

Een standaardglas bier (250 ml) en wijn (100 ml) bevatten allebei rond de 100 kcal.

Lees meer over de voedingswaarde van bier

 • Een glas bier staat qua calorieën gelijk aan een boterham met kaas

Een pilsje levert rond de 100 kcal terwijl een boterham met kaas als snel richting 160 kcal gaat.

Lees meer over deze vergelijking

 • Alcohol verdwijnt bij het bereiden van een gerecht

Na een uur koken is 75% van de alcohol verdampt, na tweeënhalf uur 95%. Na flamberen is nog 75% van de alcohol in het gerecht gebleven.

Lees meer over alcohol en bereiden van een gerecht

 • Alcoholvrij bier is de ideale sportdrank

Voor recreatieve sporters is water de beste dorstlesser. Alcoholvrij bier bevat niet voldoende koolhydraten, eiwitten en natrium om de actieve duursporter te helpen herstellen. Het is wel een verstandigere keuze dan een biertje met alcohol; dat werkt vochtafdrijvend.

Lees meer over bier en sport

 • Oud bruin bier is goed voor de borstvoeding

Alle alcoholische dranken, dus ook bier, zijn juist slecht voor de productie van moedermelk. En de alcohol komt via de borstvoeding bij het kind terecht.

Lees meer over bier en borstvoeding

 • Bier bevat geen gluten

Bier kan gluten bevatten. Gluten is een graaneiwit en komt voor in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Een deel van het gluten in de gerste- of tarwekorrel wordt tijdens het mouten afgebroken. Na het brouwproces is er nog weinig van de eiwitten in het eindproduct over, maar het bier kan nog sporen van gluten bevatten. Voor mensen die allergisch zijn voor gluten zijn er glutenvrije bieren beschikbaar.

Lees meer over bier en gluten

 • Bier bevat geen voedingsstoffen

Bier wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen (water, graan, hop en gist) en bevat naast alcohol, kleine hoeveelheden b-vitamines, mineralen en vezels.

Lees meer over de voedingswaarde van bier