
Het was al bekend dat alcohol het risico op bepaalde soorten kanker kan verhogen. Een nieuwe systematische review kijkt nu naar de rol van alcohol op de prognose van patiënten met maag- en darmkanker. De resultaten, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Best Practice and Research: Clinical Gastroenterology, laten zien dat lichte alcoholconsumptie waarschijnlijk geen negatief effect heeft op de prognose.
Wat is er al bekend? |
Effect van alcohol
De onderzoekers keken naar patiënten met verschillende soorten kanker in het maagdarmstelsel en het effect van alcohol op de prognose1. Over het algemeen blijkt dat lichte alcoholconsumptie niet is geassocieerd met een slechtere prognose. Resultaten van specifieke soorten kanker worden hieronder kort uitgelicht.
Soort kanker |
Effect van alcohol |
Darmkanker |
Licht tot matige alcoholconsumptie lijkt gunstig te zijn op de overlevingskansen. |
Slokdarmkanker en leverkanker |
Vooral overmatige alcoholconsumptie lijkt een negatief effect te hebben op de prognose. Uit data van voormalige drinkers blijkt dat stoppen met drinken een gunstig effect heeft. |
Maagkanker en alvleesklierkanker |
Voor deze twee soorten kanker zijn te weinig studies beschikbaar om een associatie te vinden tussen alcoholconsumptie en prognose. |
Meer onderzoek nodig
De onderzoekers kijken ook naar het effect van roken op de prognose van verschillende soorten kanker in het maagdarmstelsel. In de meeste gevallen laten studies zien dat (zware en voormalige) rokers een slechtere prognose hebben dan niet-rokers, vooral bij slokdarmkanker. Alleen voor leverkanker zijn te weinig studies beschikbaar. De onderzoekers benadrukken dat er meer onderzoek nodig is naar de rol van alcohol (en roken) in de prognose van verschillende soorten kanker in het maagdarmstelsel. Studies moeten daarbij goed onderscheid maken tussen lichte, matige en overmatige alcoholconsumptie.
Sterke punten
|
Zwakke punten
|
Klik hier voor meer informatie over alcohol en kanker, of bekijk de infographic hieronder.