Brief The Lancet: Matige alcoholconsumptie verlaagt het risico op sterfte

In april leidde een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet wereldwijd tot media-aandacht met koppen als ‘Elk extra glas alcohol kost je 30 minuten van je leven’. Drie wetenschappers keken kritisch naar het artikel en reageren in een brief naar The Lancet dat het artikel eigenlijk bevestigt wat eerdere onderzoeken ook vonden. Namelijk dat matige alcoholconsumptie is geassocieerd met gezondheidsvoordelen en een lager sterfterisico.

Niet-drinkers uitgesloten
Prof. Arne Astrup, Universiteit van Kopenhagen, Denemarken, en dr. Simona Costanzo en prof. Giovanni de Gaetano, IRCCS Neuromed, Italië, schrijven in een brief aan The Lancet een aantal kritiekpunten op de analyse die gevolgen hebben voor de conclusies. Astrup: "We zijn verbaasd dat niet-drinkers uit de analyse zijn uitgesloten, zonder geldige wetenschappelijke reden." Vele wetenschappelijke onderzoeken tonen een J-vormig verband tussen alcoholconsumptie en sterfte. Matige drinkers lijken langer te leven dan geheelonthouders en zware drinkers.

J-curve bevestigd
Door de niet-drinkers als referentiegroep uit te sluiten, is de voor de hand liggende consequentie dat de linker stijgende arm van de J-curve wegvalt (zie afbeelding). De Gaetano: "Dit onderzoek brengt eigenlijk weinig nieuws. Net als veel andere studies suggereert deze studie dat het laagste risico op sterfte ligt rond een tot twee drankjes per dag. Daarom rechtvaardigen deze bevindingen niet de conclusie in de publicatie van Lancet dat de richtlijnen voor alcoholgebruik moeten worden verlaagd." Astrup en collega's concluderen dat deze studie ook aantoont dat matige alcoholconsumptie is geassocieerd met gezondheidsvoordelen en een lager sterfterisico.

 

Bekijk de brief in The Lancet

Lees meer over het oorspronkelijke artikel in The Lancet