Bier en oliebollen

Wie dit jaar voor Oud en Nieuw oliebollen wil gaan bakken kan kiezen voor de klassieker, eventueel met appels, rozijnen, sukade en een vleugje kaneel. Maar wist je dat je oliebollen ook met bier kunt maken? En dat je bier bij je oliebollen kunt drinken? In het boekje Bier en oliebollen illustreert biersommelier Arvid Bergström 27 bier en oliebollen combinaties.

Goede combinatie
De basisingrediënten van bier en oliebollen zijn bijna hetzelfde, namelijk water, granen en gist. En na een hap vettige oliebol spoelt het koolzuur van het bier je mond heerlijk, legt Bergström in het boekje uit.

Bier bij de bol
De recepten in het boekje variëren van de klassieker samen met een Affligem Blond, de drijvende kastanje (met kastanjechampignons) samen met een Waterwolf tot aan de pizzabal samen met een Lamme goedzak. De oliebollen zijn normale oliebollen (of kleine varianten), berlinerbollen of donuts. Meestal zoet, soms hartig. Soms met vulling, soms belegd. En telkens met een bijpassend bier.

Bier in de bol
Je kunt ook bier in het deeg gebruiken. De tip van Bergström is dan: “Kies een bier met niet te veel hop, of nog specifieker niet te veel hopbitter. Denk aan een bockbier of dubbel; een pilsener zou ook kunnen. Ik heb de allerbeste ervaring met Hopfenspiel van de Trumer Brauerei uit Obertrum in Oostenrijk.”

Recept met bier
Benodigdheden: Grote kom, drie kleine kommen, mixer en lepels.
10 gram droge gist
10 gram rietsuiker
750 gram tarwebloem
15 gram zout
2 eieren
35 gram gesmolten roomboter
750 gram handwarm bier 

Samen is dit ongeveer 1.660 gram. Als je de oliebollen 30 gram per oliebol maakt dan krijg je dus 55 oliebollen. We gaan uit van 50, zodat je een aantal oliebollen, tijdens het frituren, kunt voorproeven.

Haal het bier een uur van tevoren uit de koelkast en laat het staan. Het bier moet een beetje opwarmen tot tussen de 25 en 30 graden Celsius. Je kunt ook de fles of het blik bier even in wat warm water zetten.

Doe de gist in een kommetje. Voeg 25 gram van de 750 gram handwarme bier toe. Doe de 10 gram rietsuiker erbij. Laat het even staan totdat je de gist in wolkjes ziet “ontploffen”.   
Meng de tarwebloem en het zout in een kom en voeg nu in één keer de rest van het vocht toe. Doe hier de eieren en de gesmolten roomboter bij en roer of meng het. Voeg na vijf minuten de gezwollen gist toe. Zet het beslag nu een uur weg op een warme plek, zodat de gist het deeg kan laten rijzen.

Bestel het boek Bier en oliebollen