Bier en gezondheid: Wat zegt de wetenschap?

Nog nooit was de berichtgeving over alcoholconsumptie zo verwarrend als nu. Is een glaasje per dag juist goed voor je, of kun je beter helemaal stoppen met alcohol drinken? Internationale wetenschappers komen op 24 september samen in Brussel om de meest recente wetenschappelijke inzichten op het gebied van matige bierconsumptie en gezondheid onder de loep te nemen. Ook hoe de media hierover schrijft, komt aan bod.

Sociale element
Dr. Thomas Thurnell-Read (VK) start de dag met een keynote speech die het drinken van bier bekijkt als sociaal fenomeen. De presentatie behandelt recent onderzoek naar de rol van cafés in de bestrijding van sociaal isolement en eenzaamheid. Onderzoek wijst uit dat cafés mensen belangrijke kansen kunnen bieden voor het creëren en onderhouden van vriendschappen en sociale connecties.

Effect op de gezondheid
Matige alcoholconsumptie kan positieve en negatieve effecten op de gezondheid hebben. Dr. Henk Henriks (NL) belicht wat voor effect matige alcoholconsumptie heeft op het krijgen van kanker. En dr. Simona Costanzo (IT) duikt vervolgens dieper in de wetenschap achter het ene glaasje per dag dat mogelijk positieve gezondheidseffecten heeft. Hoe sterk is het wetenschappelijk bewijs en waar zijn er onder wetenschappers nog twijfels?

Krantenkoppen
Soms verschijnen in de media sensationele krantenkoppen over onderzoek naar bier en gezondheid. Tijdens het intermezzo plaatst dr. Alex Berezow van de American Council on Science and Health (US) alcoholonderzoek en de vertaling daarvan in de media in perspectief. Hij behandelt twee spraakmakende wetenschappelijke artikelen, de weergave ervan door de media, en serieuze kritiek van andere wetenschappers op de methodologie en conclusies van deze studies die de sensationele krantenkoppen ondermijnen. 

Overige sessies
De overige sessies gaan in op (alcoholvrij) bier in het dagelijks leven en bier, vrouwen en gezondheid. Aan het einde van de dag is er een paneldebat met wetenschappers en publiek onder leiding van dr. Berezow.

Details
9thEuropean Beer and Health Symposium
Dinsdag 24 september 2019, 9-17 uur
Brussel
www.beerandhealth.eu/symposium