Beer and Health symposium: Onderzoek naar matige bierconsumptie en gezondheid onder de loep

Op het negende Beer and Health Symposium in Brussel presenteerden internationale onderzoekers vandaag hun laatste wetenschappelijke bevindingen op het gebied van matige bierconsumptie en gezondheid. Uiteenlopende onderwerpen komen aan bod en laten zien dat overall matige bierconsumptie door gezonde volwassenen een onderdeel kan zijn van een gezonde levensstijl. Maar ook dat er nog veel details te onderzoeken zijn op dit gebied.

Bier in het dagelijks leven
In de eerste sessie staat bier met en zonder alcohol in het dagelijks leven centraal. Dr. Thomas Thurnell-Read, Verenigd Koninkrijk, laat zien dat matige bierconsumptie een rol kan spelen in het welbevinden doordat het mensen samenbrengt in pubs en zo eenzaamheid tegengaat. Dr. Patrycja Kupnicka, Polen, behandelt de verschillende voedingsstoffen in bier met en zonder alcohol. Meer informatie hierover in deze korte film. Alcoholvrij bier met een kleine hoeveelheid toegevoegd natrium zou een geschikte alternatieve sportdrank voor sporters kunnen zijn, zoals blijkt uit onderzoek van professor Alexander Jäger uit Oostenrijk. En dr. Guido Camps, Nederland, behandelt twee onderzoeken. Hij werpt licht op verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat over de hoeveelheid vloeistof in de maag na het drinken van koolzuurhoudende dranken. En hij laat zien dat bij effecten op beloning in de hersenen in eerste instantie de smaak van bier belangrijker is dan de aanwezigheid van alcohol.

Gezondheidseffecten van matige alcoholconsumptie
In de tweede sessie staat het effect van alcohol op verschillende aandoeningen centraal. De effecten van matige alcoholconsumptie en de impact ervan op kanker en overlijden komen aan bod. Het risico op bepaalde vormen van kanker is voornamelijk verhoogd bij overmatige alcoholconsumptie, laat dr. Henk Hendriks uit Nederland zien. Maar dr. Simona Costanzo, Italië, legt uit dat grondig wetenschappelijk onderzoek suggereert dat er nog steeds een J-vormige relatie lijkt te bestaan tussen alcoholconsumptie en vroegtijdig overlijden, waarbij matigde drinkers een lager risico hebben op vroegtijdig overlijden dan niet-drinkers of mensen die overmatig alcohol consumeren. Zelfs wanneer rekening wordt gehouden met verstorende factoren, zoals een andere levensstijl en eerdere drinkgewoonten.

Vrouwen en bier
In een derde sessie gericht op matige bierconsumptie en vrouwen, presenteren onderzoekers uit Spanje en Zwitserland resultaten van hun studies. Het risico op osteoporose lijkt iets lager te zijn bij vrouwen die matig bier drinken, vertelt dr. Rosa Lamuela-Raventós. En matige bierconsumptie is ook geassocieerd met een latere start van de menopauze en daardoor zou het het risico op hart- en vaatziekten kunnen verlagen illustreert dr. Taulant Muka.

Alcohol in de media
Dr. Alex Berezow, wetenschapsjournalist uit de Verenigde Staten, wil graag junkwetenschap ontmaskeren. Hij behandelt onder andere een aantal belangrijke studies over alcohol onlangs gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. En laat  zien waar de onderzoekers zelf, maar ook de media de plank nogal misslaan. Hijzelf, maar ook de panelleden later in het afsluitende debat hebben er niet echt een oplossing voor hoe dit in de toekomst te voorkomen.

Winaar
De winnaar van de postersessie is Emilia Ruggiero van IRCCS Neuromed, Italië. Zij vond in haar onderzoek dat matige alcoholconsumptie is geassocieerd met minder ontsteking.

Meer informatie over het symposium