Antwoorden Kleine Bierkenniskwis 2018

Van de 78 inzendingen voor de Kleine Bierkenniskwis dit jaar, hadden slechts 5 deelnemers alle vragen goed. Ook benieuwd naar de antwoorden? Lees ze hier.

De Kerstman en zijn vrouw weten dat veel Nederlanders tijdens de kerstdagen minder gezond eten dan normaal. Ze pakken de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad erbij en vragen zich af welke richtlijn Nederlanders het beste opvolgen?
Uit de vorig jaar gepresenteerde voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat de helft van de volwassenen in Nederland maximaal 1 glas alcoholhoudende drank per dag drinkt. Alcohol is na bruin en volkorenbrood en graanproducten de richtlijn die het beste opgevolgd wordt door Nederlanders.Het aantal Nederlanders dat minimaal 1 keer per week vis eet is gelijk gebleven met 34%. En de hoeveelheid mensen die voldoende groente en fruit (minimaal 200 gram per dag) eten is licht gestegen naar respectievelijk 18% en 13%.

Lees meer over welke richtijnen Nederlanders het beste opvolgen

Daarna vragen ze zich af wat problematische alcoholconsumptie is. Wat is volgens het onlangs ondertekende Nationaal Preventie Akkoord de definitie van problematisch alcoholgebruik?
Met het Nationaal Preventieakkoord wil het ministerie van VWS samen met een groot aantal partijen naast roken en overgewicht ook problematisch alcoholgebruik aanpakken. De ambitie is dat minder volwassenen te veel drinken en minder jongeren en zwangere vrouwen drinken. Ook de bewustwording van het eigen drinkgedrag en de effecten daarvan moeten toenemen. Onder problematisch alcoholgebruik voor gezonde volwassenen verstaat het Nationaal preventieakkoord: Vrouwen meer dan 14 glazen per week of minstens 1 keer per week 4 of meer glazen per gelegenheid, mannen meer dan 21 glazen per week of minstens 1 keer per week 6 of meer glazen per gelegenheid.

Lees meer over het Nationaal Preventieakkoord

De Kerstman heeft gelezen dat elk extra glas alcohol je 30 minuten van je leven kost. Is dit daadwerkelijk de conclusie van het in april gepubliceerde artikel in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet?
In april leidde een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet wereldwijd tot media-aandacht met koppen als ‘Elk extra glas alcohol kost je 30 minuten van je leven’. Drie wetenschappers keken kritisch naar het artikel en reageren in een brief naar The Lancet dat het artikel eigenlijk bevestigt wat eerdere onderzoeken ook vonden. Namelijk dat matige drinkers langer leven dan geheelonthouders en zware drinkers.

Lees meer over het artikel in The Lancet

Klopt de uitspraak “In wine there is wisdom, in beer there is freedom, in water there is bacteria” van Benjamin Franklin?
Dit was de lastige vraag van dit jaar. Toen Antoni van Leeuwenhoek in 1676 voor het eerst bacteriën ontdekte noemde hij ze animalcules. Pas met de microbe-theorievan Louis Pasteur in 1870 werd het woord bacterie bekend. Dat is 80 jaar nadat Benjamin Franklin overleed. Franklin kan het dus niet hebben gezegd.

Hoeveel jaar bestaat Kennisinstituut Bier in 2019?
Kennisinstituut Bier is in 2009 opgericht. Dus in 2019 bestaan we 10 jaar!