Antwoorden De Kleine Bierkenniskwis 2017

De Kleine Bierkenniskwis is dit jaar weer veelvuldig ingevuld. Van de 294 inzendingen waren er 46 die alle vragen goed hadden. Ook benieuwd naar de antwoorden? Lees ze hier.

1. De Kerstman heeft twee flesjes Radler (2%) op en vraagt zich af hoe lang het duurt tot de alcohol uit deze Radlers door zijn lichaam is afgebroken. Hoe lang duurt dit?
De afbraak van alcohol gebeurt vooral in de lever. De lever kan ongeveer 7 gram alcohol per uur afbreken. Het lichaam doet er ongeveer anderhalf uur over om de hoeveelheid alcohol uit een standaardglas (10 gram) af te breken. In een flesje Radler zit ongeveer 5 gram alcohol. In twee flesjes zit dus ongeveer de hoeveelheid uit een standaardglas alcoholhoudende drank. Het lichaam is dus ongeveer anderhalf uur bezig met de afbraak.

Lees meer over alcoholmetabolisme

2. De Kerstman wil graag een beetje op de calorieën letten met de overvloedige Kerstdagen voor de deur. Hij denkt dat een flesje Radler (2%) ongeveer evenveel calorieën levert als twee bruine boterhammen. Klopt dit?
Een flesje Radler levert 120 kcal en een bruine boterham 83 kcal. Het antwoord is dus: Nee, de twee bruine boterhammen leveren meer calorieën dan één flesje Radler.

Lees meer over calorieën in voeding

3. De vrouw van de Kerstman heeft in de krant gelezen dat je voor je gezondheid beter helemaal kan stoppen met alcohol drinken. Ze vraagt zich af of dit klopt?
Nee, stoppen hoeft niet. Het is wel beter om dagelijks niet te veel te drinken. De Gezondheidsraad zegt: drink geen alcohol, of anders niet meer dan één glas per dag. Sommigen interpreteren deze richtlijn alsof het beter is om te stoppen met alcohol drinken. Dit bedoelt de raad niet. De Gezondheidsraad wil vooral benadrukken dat het niet de bedoeling is, als je niet drinkt, om vanwege gezondheidsredenen te beginnen met alcohol drinken. En als je drinkt, dan heb je gemiddeld gezien de meeste gezondheidswinst als je maximaal één glas per dag drinkt. De Gezondheidsraad legt dit in de veelgestelde vragen over de Richtlijnen goede voeding helder uit.

4. De dochter van de Kerstman drinkt geen alcohol en heeft juist gelezen dat een glaasje per dag wél goed voor je is. Ze vraagt zich af of het juist beter is om te beginnen met alcohol drinken?
Nee, er zijn vele manieren om gezond te blijven. Dus als je niet drinkt is het niet de bedoeling om vanwege gezondheidsredenen te gaan drinken. Belangrijk is om niet te roken, veel te bewegen en gezond te eten en drinken. Matige alcoholconsumptie kan passen in een gezonde leefstijl, maar is geen voorwaarde. Als je drinkt, kun je het beste met mate alcohol drinken en er volop van genieten. Maar ga geen alcohol drinken om gezondheidsredenen. En voor sommige groepen is het beter om helemaal geen alcohol te drinken. Bijvoorbeeld voor jongeren onder de 18, zwangeren en vrouwen die borstvoeding en alcohol en verkeer gaan niet samen.

5. Na het rondbrengen van de cadeautjes zit de familie nog samen rond het haardvuur. De Kerstman vertelt over John Snow. Wie was John Snow?
Dit was de instinker van dit jaar. Sommigen dachten direct aan het karakter uit de televisieserie Game of Thrones (Jon Snow). Maar hij staat in de serie bekend als King in the North. Een ander karakter uit de serie, Jaime Lannister, heeft de bijnaam Kingslayer. De John Snow die wij bedoelen is een Britse arts die gezien wordt als de grondlegger van de epidemiologie. Hij ontdekte dat de cholera-epidemie in Londen in 1854 kwam door besmet water. De mensen die bier dronken kregen geen cholera.