Alcoholrichtlijn België: Drink maximaal tien glazen per week

Drink niet meer dan 10 standaardalcoholeenheden per week en verdeel de eenheden over verschillende dagen. Dat is het onlangs gepubliceerde advies van de Hoge Gezondheidsraad van België in de richtlijnen voor ‘low-risk drinking’.

Aanbevelingen
Om de aan alcoholconsumptie verbonden risico’s te beperken raadt de Belgische Hoge Gezondheidsraad (HGR) aan om naast de maximale hoeveelheid per week (10 glazen) ook verschillende alcoholvrije dagen per week in te lassen. Verder is de aanbeveling om de hoeveelheid per gelegenheid te beperken en niet aan ‘binge drinking’ te doen (meer dan 4 standaardalcoholeenheden voor vrouwen en 6 standaardalcoholeenheden voor mannen in minder dan twee uur). Ook beveelt de HGR aan om traag te drinken, erbij te eten en af te wisselen met water.

Niet drinken
Jongeren onder de 18 kunnen beter niet drinken. Net als vrouwen die zwanger zijn, willen worden of borstvoeding geven. Ook in bepaalde omstandigheden raadt de HGR aan om niet te drinken. Dit is bijvoorbeeld bij het besturen van een voertuig, bij sportieve inspanningen, tijdens werk, bij werkzaam- of bezigheden die oplettendheid vereisen en als remedie tegen bijvoorbeeld stress, depressie en slapeloosheid. 

Verschillen in alcoholrichtlijnen
Alcoholrichtlijnen zijn niet overal hetzelfde. In Nederland is de alcoholrichtlijn maximaal één glas per dag voor zowel mannen als vrouwen. Gemiddeld gezien definiëren landen om ons heen verantwoorde alcoholconsumptie als maximaal één glas per dag voor vrouwen en maximaal twee glazen per dag voor mannen. De verschillen tussen de landen komen vooral door verschillen in uitgangspunten, waardoor de focus op de wetenschappelijke kennis anders ligt. De Nederlandse Gezondheidsraad is strenger dan de landen om ons heen en streeft als enige in Europa naar maximale gezondheidswinst. We leggen hier uit hoe dit precies zit.

Standaardalcoholeenheid
De standaardalcoholeenheid in België is vergelijkbaar met die in Nederland; een hoeveelheid alcoholhoudende drank met 10 gram alcohol. Dit komt overeen met 250 ml pils (5% alcohol), 100 ml wijn (12% alcohol) en 35 ml sterkedrank (35% alcohol).

Lees hier het advies van de Hoge Gezondheidsraad