Alcohol verhoogt het risico op borstkanker onder vrouwen

Eén glas alcohol per dag kan het risico op borstkanker al verhogen. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van het World Cancer Research Fund en het American Institute for Cancer Research1.

Menopause
Alcoholconsumptie kan het risico op borstkanker zowel voor als na de menopauze verhogen, al is het verband na de menopauze sterker. Voor de menopauze is er een 5% verhoogd risico bij elke 10 g alcohol per dag. Na de menopauze is dit 9%. Als wordt gekeken naar specifieke dranken, blijkt dat voor de menopauze vooral bier een verhoogd risico geeft. Na de menopauze is het risico het grootst bij wijnconsumptie.

Mechanisme
De onderzoekers geven aan dat het mechanisme achter de associatie tussen alcohol en borstkanker nog onduidelijk is, maar waarschijnlijk erg complex. Mogelijk zijn er verschillende mechanismes in werking bij verschillende types borstkanker. Ook worden deze mechanismes zeer waarschijnlijk beïnvloed door andere leefstijl- en biologische factoren.

In perspectief
Borstkanker is de meest voorkomende kanker in vrouwen wereldwijd. Van alle nieuwe kankergevallen in vrouwen is 25% borstkanker. Dit rapport is een update van een eerder gepubliceerd rapport in 2010. Het toont de nieuwste bevindingen over de relatie tussen borstkanker en verschillende leefstijlfactoren, waaronder alcohol.
Naar aanleiding van dit rapport benadrukken experts dat borstkanker, net als vele andere kankers, niet door één factor wordt veroorzaakt maar meestal door een combinatie van factoren. Daarnaast geven ze aan dat er niet alleen gekeken moet worden naar het negatieve effect van alcohol op kanker, maar ook naar het positieve effect van matige alcoholconsumptie op bijvoorbeeld algehele mortaliteit.

Meer informatie over de risicofactoren van borstkanker:
Vraagbaak: Klopt het dat alcohol en de pil het risico op borstkanker ongeveer evenveel verhogen?


Klik hier voor meer informatie over alcohol en kanker of bekijk de infographic hieronder.

Referentie:
1. World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Breast Cancer 2017.