Zit er nog alcohol in een gerecht dat bereid is met bier?

Alcohol verdampt bij een temperatuur van 78°C. Er wordt daarom vaak gedacht dat alle alcohol verdwijnt tijdens het bereiden van een gerecht, maar dit is niet waar. De hoeveelheid alcohol die achterblijft is afhankelijk van de manier van verhitten, de bereidingstijd en het oppervlakte van de bodem van de pan. 

De tabel hieronder geeft een indicatie van de hoeveelheid alcohol die overblijft op basis van de bereidingswijze.

Bereidingswijze

Tijd

Percentage alcohol dat overblijft

Nacht bewaren zonder verhitten

 

70

Toevoegen aan warm gerecht, niet meer koken

 

85

Flamberen

 

75

Koken/sudderen

15 minuten

40

 

30 minuten

35

 

1 uur

25

 

1,5 uur

20

 

2 uur

10

 

2,5 uur

5

Koken zonder roeren

25 minuten

45

Bron: USDA Table of Nutrient Retention Factors, Release 6